Suszone warzywa i owoce to idealne produkty na chłodniejsze dni, kiedy to nie mamy dostępu do świeżych artykułów żywnościowych. Bogate są one w składniki odżywcze, które nie zbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego też każda gospodyni domowa powinna mieć pod ręką susz warzywny.
Dlaczego warto sięgać po suszone warzywa i owoce?
Suszone warzywa i owoce to godna polecenia alternatywa dla świeżych odpowiedników. Bogate są w składniki mineralne, naturalne cukry oraz błonnik. Jako, że proces suszenia nie powoduje dużych strat witamin i minerałów, to warto włączyć suszone warzywa i owoce do diety podczas okresu jesienno-zimowego oraz na wiosnę, kiedy to trudno jest dostać dobrej jakości rośliny.
Zaletą suszu warzywnego jest to, że można mu nadać dowolną formę. Dostępny jest zarówno w formie proszku, jak i drobnego suszu czy też granulatu. Nie brakuje także suszonych warzyw i owoców w kawałkach czy nawet w całości. Plusem suszy warzywnych i owocowych jest także to, że mają intensywny zapach i naturalny smak.
Zainwestuj w smaczne i zdrowe susze
Warto wiedzieć, że dzięki procesowi suszenia można zredukować ilość azotynów w owocach i warzywach, które mają negatywny wpływ na działanie naszego organizmu. Suszone owoce świetnie sprawdzają się także w roli naturalnego słodzika. Można śmiało dodawać je do wypieków, farszów do naleśników czy pierogów.
Susze warzywne stanowią doskonałą bazę do zup, można je dodawać do sałatek czy tworzyć z nich dressingi. Ponadto są one stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Suszone owoce stanowią z kolei świetną formę przekąski między głównymi posiłkami i są znacznie zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Poleca się je w przypadku osób, które potrzebują szybkiego zastrzyku energii.
Domowy susz warzywny, czyli jak zrobić smaczną i zdrową mieszankę warzywną?
Kto powiedział, że jesteśmy skazani na zakup wyłącznie gotowego suszu warzywnego? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić samodzielnie susz warzywny, z ulubionych składników. Wówczas możemy liczyć nie tylko na oszczędność pieniędzy, ale także na to, że otrzymany produkt nie zawiera w sobie żadnych zbędnych składników.
Do przygotowania domowego suszu można posłużyć się gotową mieszanką warzywną lub najpierw ususzyć warzywa w suszarce do żywności, a potem zmielić je w młynku. W jego składzie mogą znaleźć się marchew, korzeń pietruszki, seler, por i natka pietruszki. Do domowego suszu warzywnego można dodać przyprawy w postaci kurkumy, granulowanego czosnku oraz słodkiej papryki i soli.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Ogrodnik S.A.