Osoby chore na celiakię – nietolerancję glutenu – powinny respektować zasady diety bezglutenowej i unikać produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta. Dieta wykluczająca produkty z glutenem nie oznacza całkowitej eliminacji zbóż z jadłospisu. Zdrowym i bezglutenowym wariantem są np. kasza kukurydziana i gryczana.
Kasza z prosa
Kasza jaglana to rodzaj kaszy otrzymywanej z łuskanych ziaren prosa. Jest bezglutenowa i lekkostrawna. 100 gramów surowej kaszy jaglanej dostarcza 378 kcal. Kasza zawiera witaminy z grupy B i minerały (np. mangan, miedź i magnez). Można ją jeść w celu odkwaszenia organizmu. Nadaje się do przygotowywania dań na słodki i na słono. Wykorzystywana jest m.in. w: zapiekankach, farszu do pierogów, kleikach i kisielach mlecznych. Jest naturalnym składnikiem do zagęszczania zup i sosów. Zależnie od sposobu gotowania może mieć konsystencję sypką lub gęstą (kleikowatą).
Kasza z gryki
Kasza gryczana uzyskiwana jest z nasion gryki. Jest źródłem manganu, magnezu, fosforu, miedzi i cynku. W 100 gramach surowej prażonej kaszy gryczanej znajduje się 346 kcal. W kuchni wykorzystywana jest jako uzupełnienie dań obiadowych (np. do mięsa i surówki), składnik zup, pieczywa, sałatek i pierogów. Na bazie kaszy gryczanej przygotowywane są wegetariańskie kotlety i pyzy. Można z niej przygotowywać także dania na słodko, np. puddingi i zupy mleczne. Ugotowana kasza gryczana może mieć konsystencję sypką, gęstą lub półgęstą.
Kasza z kukurydzy
Kasza kukurydziana otrzymywana jest z nasion kukurydzy Jest źródłem beta-karotenu, błonnika i witamin – PP, B1 i E. Jest bezpieczna dla osób chorych na celiakię i alergików. 100 gramów kaszy dostarcza 337 kcal. Kasza kukurydziana ma lekko gorzkawy smak, dlatego dobrze komponuje się z daniami wytrawnymi, np. zupami i gulaszami. Pasuje do żółtego sera i cebuli. W kuchni meksykańskiej kasza kukurydziana służy do produkcji tortilli.