Piec gastronomiczny to urządzenie niezbędne w profesjonalnej kuchni. Z powodzeniem znajduje zastosowanie w barach, restauracjach, stołówkach, pizzeriach oraz kuchniach hotelowych.
Piec gastronomiczny to urządzenie niezbędne w profesjonalnej kuchni. Z powodzeniem znajduje zastosowanie w barach, restauracjach, stołówkach, pizzeriach oraz kuchniach hotelowych. Piece gastronomiczne zawdzięczają swą rosnącą popularność dużemu zróżnicowaniu oraz wysokiej efektywności, która doskonale sprawdza się w warunkach zwiększonej eksploatacji. Piece gastronomiczne są dostępne w wielu wariantach i rozmiarach, tak by zakupione urządzenie było dopasowane idealnie do potrzeb lokalu gastronomicznego.
Wybór idealnego pieca gastronomicznego nie sprowadza się wyłącznie do kwestii ceny. Kwestią podstawową jest zdeterminowanie obecnych oraz przyszłych potrzeb biznesu. Warto wziąć je pod uwagę przy wyborze idealnego modelu. Piec gastronomiczny jest idealny do przygotowania zapiekanek makaronowych, posiłków mięsnych, deserów oraz innych dań.
Piec gastronomiczny konwekcyjny najczęściej jest wybierany przez właścicieli lokali gastronomicznych ze względu na swą funkcjonalność i relatywnie niewielkie rozmiary w porównaniu do tradycyjnych pełnowymiarowych pieców. Jest wyposażony w wewnętrzne wentylatory, dzięki czemu zapewnia równomierną dystrybucję ciepła wewnątrz pieca podczas obróbki termicznej. Ten proces sprawia, że proces pieczenia znacznie się skraca, co ma niebagatelne znaczenie w kuchni przemysłowej. Co więcej, sprawia, ze produkt nie traci swojej masy, dzięki czemu pozwala na zredukowanie kosztu przygotowania posiłku. Średnio przyjmuje się, że piec gastronomiczny tego typu pozwala na skrócenie czasu pieczenia o 25%, dzięki czemu klienci lokalu mogą szybciej otrzymać posiłek, a właściciele cieszą się znacznie mniejszym zużyciem energii elektrycznej.
Piec gastronomiczny konwekcyjny zapobiega zjawisku konwekcji termicznej. W zwykłych piecach ciepło gromadzi się głównie w górnej części pieca. Piec konwekcyjny, ze względu na zastosowanie metody obiegu termicznego pozwala na zachowanie równomiernej temperatury wewnątrz pieca. Ma to szczególne znaczenie w przypadku pieczenia chleba, ciast, croissantów i innych wypieków. Co więcej, znacznie wspomaga proces zrumienienia mięs i wypieków dzięki wydmuchowi gorącego powietrza bezpośrednio na powierzchnię produktu, pozwala również na zachowanie soczystości.
Warto również zwrócić uwagę na piece parowe, idealne do pieczenia ryb, warzyw, ryżu oraz innych produktów, zapobiegając redukcji ich objętości. Jednak należy mieć świadomość, ze piece parowe nie sprawdzą się w przypadku dań, które powinny być zrumienione lub chrupkie. Dla osób pragnących połączyć zalety pieców konwekcyjnych oraz parowych, firma Revolution oferuje znakomite rozwiązanie: bogaty wybór pieców gastronomicznych konwekcyjno-parowych bądź konwekcyjnych z nawilżaniem. Piec gastronomiczny konwekcyjno-parowy np. piec gastronomiczny Revolution pozwala na przygotowanie potraw z użyciem technologii konwekcyjnej, parowej lub ich kombinacji dla uzyskania optymalnych rezultatów.
Marka Revolution może poszczycić się bogatym asortymentem znakomitych pieców gastronomicznych. Obudowa z wysokojakościowej stali nierdzewnej i nienagrzewające uchwyty znacznie zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Co więcej, łatwo wyjmowane prowadnice na blachy znacznie ułatwiają proces czyszczenia pieca. Elektroniczny termometr cyfrowy pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury, dzięki czemu piec gastronomiczny marki Revolution będzie doskonałym wyborem.