Jeśli jesteś miłośnikiem potraw z grilla, ale jednocześnie nie przepadasz za tradycyjnymi, trudnymi w czyszczeniu urządzeniami na węgiel – wybierz grilla gazowego! Łatwe w obsłudze, czyste i szybkie urządzenia na gaz zdobywają coraz większą popularność. Poznaj zalety grilla gazowego i wybierz model najlepiej dopasowany do swoich potrzeb.
Jak działa grill gazowy?
Grill gazowy to urządzenie, które możemy podłączyć do instalacji gazowej lub zasilać gazem z butli. Wyglądem przypomina ono tradycyjnego grilla na węgiel, jednak zamiast paleniska posiada palniki. Potrawy opiekane są albo poprzez bezpośrednie działanie płomienia, albo za pośrednictwem elementów nagrzewających się i promieniujących ciepło.
Podstawową zaletą grilla gazowego jest jego natychmiastowa gotowość do pracy. Nie musimy wsypywać węgla, dodawać rozpałki i męczyć się z rozpaleniem ognia. Kolejną zaletą jest możliwość regulowania płomienia, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko, że potrawy przypalą się. Bardzo istotną przewagą tego typu urządzenia jest łatwość czyszczenia. Grille gazowe dostępne są w różnych rozmiarach – najmniejsze przeznaczone są do użytku domowego, największe sprawdzą się w restauracji czy podczas dużego przyjęcia ogrodowego.
Jaki grill gazowy?
Zastanawiasz się, jaki grill gazowy sprawdzi się najlepiej? Wybierając model odpowiedni dla swoich potrzeb, musimy zastanowić się przede wszystkim jak duży ma być, jak dużą ilość potraw będziemy przygotowywać jednocześnie. Poza tym, koniecznie przyjrzyjmy się materiałom, z jakich jest wykonany i sprawdźmy, w jakie elementy został wyposażony.
Kluczowe elementy – ruszt oraz piekarnik
Podstawowe elementy, w jakie wyposażony jest grill, to piekarnik oraz ruszt. Najwięcej możliwości daje wysoki i głęboki piekarnik. W takim urządzeniu przygotujemy nie tylko kiełbaski czy karkówkę na ruszcie, ale także pieczeń na rożnie lub kurczaka na specjalnym stojaku. Warto sprawdzić, z czego wykonana jest obudowa.
Urządzenia z żeliwa doskonale utrzymują temperaturę; sprawdzą się także obudowy z podwójnej grubej stali. Dzięki takim materiałom unikniemy utraty ciepła, a zatem zużyjemy mniej gazu. Ruszt grill powinien długo utrzymywać temperaturę. Warto zwrócić uwagę na gęstość żeberek. Ruszt powinien być tak skonstruowany, aby zapobiegać spadaniu niewielkich kawałków mięsa. Koniecznym elementem grilla gazowego jest także pokrywa.
Aromatyzery i palniki
Pofalowane blaszki, umieszczone pomiędzy rusztem a palnikami, noszą nazwę aromatyzerów. Dzięki nim ciepło będzie rozchodziło się równomiernie, skapujące tłuszcze i soki zostaną odparowane nadając aromat potrawom, a palniki zostaną dobrze zabezpieczone. Warto wybrać model grilla z palnikami o dwóch rzędach płomieni.
Regulacja płomienia
Przed zakupem zwróć także uwagę na regulację temperatury. Najlepiej jest, jeśli jej zakres to 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskasz większą kontrolę nad tempem przygotowywania potraw i stopniem ich opieczenia.
Wybierając model grilla gazowego, zwróć uwagę na materiał, z jakiego wykonana jest obudowa, pokrywa czy ruszt. Przyjrzyj się także gęstości żeberek rusztu – powinny zapobiegać spadaniu mięsa i być łatwe w czyszczeniu. Warto dopytać również o dodatkowe akcesoria, takie jak rożen czy stojak na kurczaka.
Grill gazowy kupię na pewno, jak tylko będę miała większy ogród. Póki co posiadam wyłącznie grill elektryczny domowy, który nie wytwarza dymu. Używam go bardzo często, zwłaszcza w lecie.