Uprawa czosnku

0
3584

Czosnek to warzywo, którego nie może zabraknąć w każdej ostrej potrawie. Jego smak uwielbiam i staram się dodawać go do wszystkich dań, tam gdzie tylko pasuje. Chociaż czosnek nie jest drogi ani trudno dostępny to i tak postanowiłam zasadzić go u siebie w domu. Dzięki temu mam gwarancję, że to co jem jest zdrowe i bez dodatkowych zbędnych chemikaliów.

Właściwości czosnku

Czosnek ma specyficzny smak i zapach. Wzbogaca potrawy, idealnie pasuje do mojego ulubionego spaghetti bolognese. Dodatkowo oprócz walorów smakowych ma działanie wzmacniające, pomaga zwalczać przeziębienia, a także działa profilaktycznie. Czosnek także pozytywnie wpływa na procesy trawienne i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Co ciekawe czosnek zasadzony np. w małym warzywniaku przed domem skutecznie odstrasza szkodniki, chroniąc przed nimi nasze inne uprawy. To warzywo cebulowe szczególnie lubi ciepłe, nasłonecznione miejsca, ale przy tym wilgotne.

Jak i kiedy sadzić czosnek?

Sadzenie czosnku nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy wybrać kilka świeżych ząbków czosnku, oddzielić je od pozostałych i obrać. Wybierzmy te, które puszczają łodyżkę (zieloną lub jeszcze żółtą). Najlepiej czosnek sadzić w listopadzie, a jeśli wiosną to na przełomie marca i kwietnia, wtedy kiedy na dworze już robi się cieplej. Warzywo najlepiej wyrośnie w gliniasto-piaszczystej ziemi, którą powinno się dodatkowo wzbogacić kompostem. W standardowej donniczce o średnicy ok. 10 cm można zasadzić 3 ząbki czosnku. Sadzimy je na głębokości ok. 3 cm ogonkie do góry i zasypujemy ziemią. Następnie najlepiej dość obficie podlać sadzonkę i postawić na parapecie z dostępem do światła, gdzie okno wychodzi na południową stronę. Czosnek najbardziej nie lubi północy. IMG_9197 IMG_9201 IMG_9204 IMG_9205 IMG_9207 IMG_9209 IMG_9212 IMG_9216

Uprawa czosnku

Wyrastający czosnek zaczyna kwitnąć, trzeba wtedy usunąć z niego kwiaty i ich pąki, ponieważ powodują one osłabienie warzywa. Za zbieranie czosnku można się zabrać, gdy jego łodygi będą lekko żółtawe i suche. Taki czosnek można wyjąć z ziemi. Na domowe potrzeby, do potraw, możemy również używać tzw. szczypiorek czosnkowy. Wyrośnięty czosnek najlepiej przechowywać w piwnicy lub innym suchym i zacienionym miejscu.

Dodatkowe zalety czosnku

Czosnek w domu, oprócz tego, że wzbogaci nasze obiady i pomoże nam zachować zdrowie skutecznie odstraszy również muchy i komary.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPendolino – menu Wars
Następny artykułZorza – Warszawa
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here