Tarta ze szparagami i boczkiem – obiad idealny

0
3908
 flickr.com (CC BY 2.0)
flickr.com (CC BY 2.0)

Tarty to idealny pomysł na lekkie danie. W sam raz na wiosnę, gdy nie ma ochoty na długie stanie w kuchni. Pierwsze, świeże, wiosenne warzywa jeszcze dodatkowo zachęcają, by pokusić się o obiad, który nie tylko będzie sycący, ale i zdrowy. Tarta z boczkiem i szparagami to wymarzony przepis dla osób zapracowanych, które nie chcą rezygnować z ciepłych posiłków. Nie trzeba dużo czasu na jej przygotowanie, a co najważniejsze: zawsze się udaje.

Tarta z boczkiem i szparagami jest pyszna. Doskonale nadaje się na obiad i imprezę. Można ją jeść na ciepło i na zimno, wzbogacając jeszcze porcją zielonej sałaty – mówi ekspert z firmy kaminiarz.pl.

Przepis na tartę ze szparagami i boczkiem

Składniki (porcja na 4 osoby)

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 160 g masła

Nadzienie:

  • 400 g zielonych szparagów
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 30%
  • Świeży pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 120 g wędzonego boczku
  • 100 g Crème fraîche

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z solą, wyłożyć na stolnicę, zrobić w środku małą dziurkę i dodać do niej jajko. Masło drobno pokruszyć lub poszatkować w drobne paseczki na tarce. Rozłożyć równomiernie wokół jajka. Zagniatać nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagnieść ciasto rękami, aż powstanie gładka masa. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).
  3. Szparagi umyć, obrać, obciąć twarde końcówki, pociąć na małe, 2-3 cm kawałki.
  4. Zagotować wodę, lekko osolić. Dodać szparagi. Gotować ok. 5 minut. Wyciągnąć szparagi i szybko zahartować pod zimną wodą. Dobrze osuszyć.
  5. Jajka i śmietanę dobrze wymieszać. Dodać Crème fraîche, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Boczek wędzony smażyć na suchej patelni aż powstaną chrupiące skrawki.
  7. Wyciągnąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować. Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki. Ciasto powinno nieco wystawać poza formę.
  8. Na ciasto wyłożyć masę z jajkami, na wierzch poukładać kawałki szparagów i kawałeczki obsmażonego, wędzonego boczku.
  9. Foremkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMix granola – mrożony jogurt
Następny artykułCheeseburger – przepis na amerykańskiego klasyka
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here