
Tarty to idealny pomysł na lekkie danie. W sam raz na wiosnę, gdy nie ma ochoty na długie stanie w kuchni. Pierwsze, świeże, wiosenne warzywa jeszcze dodatkowo zachęcają, by pokusić się o obiad, który nie tylko będzie sycący, ale i zdrowy. Tarta z boczkiem i szparagami to wymarzony przepis dla osób zapracowanych, które nie chcą rezygnować z ciepłych posiłków. Nie trzeba dużo czasu na jej przygotowanie, a co najważniejsze: zawsze się udaje.
Tarta z boczkiem i szparagami jest pyszna. Doskonale nadaje się na obiad i imprezę. Można ją jeść na ciepło i na zimno, wzbogacając jeszcze porcją zielonej sałaty – mówi ekspert z firmy kaminiarz.pl.
Przepis na tartę ze szparagami i boczkiem
Składniki (porcja na 4 osoby)
Ciasto:
- 250 g mąki
- Szczypta soli
- 1 całe jajko
- 160 g masła
Nadzienie:
- 400 g zielonych szparagów
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g śmietany 30%
- Świeży pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 120 g wędzonego boczku
- 100 g Crème fraîche
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z solą, wyłożyć na stolnicę, zrobić w środku małą dziurkę i dodać do niej jajko. Masło drobno pokruszyć lub poszatkować w drobne paseczki na tarce. Rozłożyć równomiernie wokół jajka. Zagniatać nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagnieść ciasto rękami, aż powstanie gładka masa. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).
- Szparagi umyć, obrać, obciąć twarde końcówki, pociąć na małe, 2-3 cm kawałki.
- Zagotować wodę, lekko osolić. Dodać szparagi. Gotować ok. 5 minut. Wyciągnąć szparagi i szybko zahartować pod zimną wodą. Dobrze osuszyć.
- Jajka i śmietanę dobrze wymieszać. Dodać Crème fraîche, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Boczek wędzony smażyć na suchej patelni aż powstaną chrupiące skrawki.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować. Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki. Ciasto powinno nieco wystawać poza formę.
- Na ciasto wyłożyć masę z jajkami, na wierzch poukładać kawałki szparagów i kawałeczki obsmażonego, wędzonego boczku.
- Foremkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut.