Tagliatelle z szynką parmeńską i rukolą

2
16257

Pyszne Tagliatelle można przygotować już w 20 minut i za niewielkie pieniądze.

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować (dla 2 osób):

– makaron tagliatelle (ok. 1/3 opakowania)

– świeżą rukolę

– szynkę parmeńską (ok. 6-8 plastrów)

– 2 pomidory lub kilka małych pomidorków koktajlowych

– śmietankę 18 % (ok. 100 ml)

– pieprz

– 3 ząbki czosnku

– ser parmezan lub długo dojrzewający (najlepiej twardy)

– 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek

IMG_20150715_100238

 

 

Krok I

IMG_20150715_100100Na dużej patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek i na pierwszy ogień wrzucamy posiekane ząbki czosnku (lub cienkie plasterki) Delikatnie podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę (lub w przypadku pomidorków cherry na pół) pomidory, szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki (1 duży plaster na ok 4-6 kawałków, w dowolnym kształcie, plasterki można również porozrywać – kształt nie jest istotny). Całość mieszamy, aby nie przywarło do dna i dodajemy pieprzu dla smaku. Na koniec wlewamy ok.100 ml śmietany. Ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dorzucamy świeże listki rukoli.

 

Krok II

Równocześnie na drugim palniku umieszczamy garnek z  wodą na makaron. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy odpowiednią ilość makaronu i gotujemy al dente.

 

Krok III

IMG_20150715_100040 IMG_20150715_095843Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy na talerz. Na koniec wykrawamy z sera kilka bardzo cienkich plasterków i posypujemy nimi nasze danie. Najlepszy będzie parmezan, ale jeśli nie mamy możliwości zakupu takiego sera możemy go zastąpić innym. Ja wybrałam długo dojrzewający Stary Oleander z Supermarketu. Najlepiej przed przygotowywaniem dania umieścić go w lodówce, żeby nie był za miękki, a tym samym łatwiej dał się kroić.

IMG_20150715_095809

Czas przygotowania: ok. 20 min

Cena: 20 zł

Smacznego ! 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Tagliatelle z szynką parmeńską i rukolą
Opublikowane
Średnia Ocena
5 Based on 4 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLemoniada z cytryny mięty i limonki
Następny artykułDomowe racuchy z jagodami
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

2 KOMENTARZE

Skomentuj Beata Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here