Pyszne Tagliatelle można przygotować już w 20 minut i za niewielkie pieniądze.
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować (dla 2 osób):
– makaron tagliatelle (ok. 1/3 opakowania)
– świeżą rukolę
– szynkę parmeńską (ok. 6-8 plastrów)
– 2 pomidory lub kilka małych pomidorków koktajlowych
– śmietankę 18 % (ok. 100 ml)
– pieprz
– 3 ząbki czosnku
– ser parmezan lub długo dojrzewający (najlepiej twardy)
– 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
Krok I
Na dużej patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek i na pierwszy ogień wrzucamy posiekane ząbki czosnku (lub cienkie plasterki) Delikatnie podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę (lub w przypadku pomidorków cherry na pół) pomidory, szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki (1 duży plaster na ok 4-6 kawałków, w dowolnym kształcie, plasterki można również porozrywać – kształt nie jest istotny). Całość mieszamy, aby nie przywarło do dna i dodajemy pieprzu dla smaku. Na koniec wlewamy ok.100 ml śmietany. Ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dorzucamy świeże listki rukoli.
Krok II
Równocześnie na drugim palniku umieszczamy garnek z wodą na makaron. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy odpowiednią ilość makaronu i gotujemy al dente.
Krok III
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy na talerz. Na koniec wykrawamy z sera kilka bardzo cienkich plasterków i posypujemy nimi nasze danie. Najlepszy będzie parmezan, ale jeśli nie mamy możliwości zakupu takiego sera możemy go zastąpić innym. Ja wybrałam długo dojrzewający Stary Oleander z Supermarketu. Najlepiej przed przygotowywaniem dania umieścić go w lodówce, żeby nie był za miękki, a tym samym łatwiej dał się kroić.
Czas przygotowania: ok. 20 min
Cena: 20 zł
Smacznego ! 🙂






Hej, chcielibyśmy się z Tobą skontaktować. 😉 Jak można to zrobić? 🙂
Witam, zapraszam do kontaktu mailowego: beata@czerwonywidelec.pl. Pozdrawiam 🙂