Sól himalajska

0
3307

Sól to bardzo ważna przyprawa i nieodłączny składnik wielu dań. Bez niej potrawy były by jałowe i mało wyraziste. Niestety żadna z przypraw nie zastąpi soli, a nawet danie mocno doprawione innymi przyprawami bez niej smaczne nie będzie. Jest wiele odmian soli, a jedną z nich sól himalajska.


IMG_8122 IMG_8125

Sól himalajska ma lekko różowy kolor. Pochodzi ze wschodniego pasa Karakorum znajdującego się w Pakistanie. Lekarz dr Barbara Hendel i biofizyk Peter Ferreir opisali jej w swojej książce „Water & Salt” będącej wynikiem długotrwałych badań medycznych. W swoich dochodzeniach stwierdzili, że jest to najzdrowsza i najczystsza odmiana soli na ziemi.

Złoża soli himalajskiej powstały w wyniku działań promieni słonecznych na morze, dlatego też jest to produkt w pełni naturalny i czysty. Przez miliony lat w wyniku procesów tektonicznych okłady soli były wynoszone na wysokości Himalajów,a więc stale poddawane działaniu wysokiego ciśnienia, co też wpływało na krystaliczność tej soli. Dzięki tym właśnie procesom sól himalajska ma najdoskonalszą formę i strukturę z możliwych. Wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów i wykazuje się właściwościami prozdrowotnymi.

Sól z Himalajów znajduje coraz większe uznanie. Coraz częściej dietetycy i lekarze zwracają uwagę na wysoką szkodliwość soli dla ludzkiego organizmu, jednak ta czysta jej odmiana jest elementem niezbędnym do życia i funkcjonowania. Głównym składnikiem tej najpopularniejszej soli kuchennej jest chlorek sodu (97,5 % składu). Pozostałe 2,5 % są to inne substancje chemiczne takie jak np. jod czy cukier. Podczas procesu suszenia soli w temperaturze 650 stopni Celsjusza jej naturalne struktury chemiczne zostają zniszczone.

Skąd więc przewaga soli himalajskiej nad zwykłą kuchenną?

Przede wszystkim sól z Himalajów jest wolna od zanieczyszczeń. Zawiera 84 różne składniki: elektrolity i pierwiastki potrzebne człowiekowi czyli ponad 70 % pierwiastków, które zostały odkryte. Zawiera bardzo dużo makro- i mikroelementów nadających jej lekko różową barwę.

IMG_8121

Sól himalajska skład

Spożywana w odpowiednich ilościach jako przyprawa przyczynia się do wzrostu zawartości substancji mineralnych w organizmie.  Zawiera jod, magnes, cynk, żelazo i wapń, które są bardzo istotne dla funkcjonowania organizmu. Niedobór jodu na przykład prowadzi do chorób tarczycy – gruczołu odpowiadającego za cały nasz metabolizm.

Sól krystaliczną można znaleźć w czystych żyłach gór solnych. Składa się ona z drobnych cząsteczek pierwiastków i mikroelementów przez co jest bardzo łatwo przyswajana i wchłaniana przez ludzi organizm. Używana jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (kąpiele odmładzające, nawilżanie), a nawet jako element dekoracyjny z uwagi na swoją nietypową barwę. Kąpiele solne zalecane są każdemu a szczególnie sprawdzą się w przypadku:

  • chorób skóry
  • reumatyzmu i chorób stawów
  • diety pooperacyjnej
  • chorób ginekologicznych
  • nawracających infekcji
  • ciężkich ukąszeń owadów
  • pęcherzy, ran lub podrażnień skóry.
Sól himalajska właściwości

Taka kąpiel solna ma właściwości detoksykujące. Skóra pobiera minerały z soli w postaci jonów co stymuluje naturalny wzrost komórek w żywych warstwach skóry. Kąpiel solna jest lecznicza kuracją.

Korzyści wynikające ze stosowania soli himalajskiej to m.in. poprawa poziomu cukru we krwi, zapobieganie skurczom mięśni, wzmocnienie kości, zwalczanie bezsenności czy  regulacja ciśnienia tętniczego.

Sól krystaliczna jest również nazywana halitem. Dawniej nazywano ją „solą królewską”, ponieważ tylko rodziny królewskie miały do niej dostęp. Pozostałe klasy społeczne korzystały z soli kamiennej.

IMG_8115

Przepis na kąpiel w soli himalajskiej

Krok I

Do wanny wsyp ok. 1,2 kg soli himalajskiej

Krok II

Zadbaj o to, aby temperatura wody wynosiła 37 stopni Celsjusza

Krok III

Kąpieli zażywaj przez ok. 20-30 minut, stale dbając o temperaturę wody.

Krok IV

Na końcu nie opłukuj się, tylko wytrzyj ciało ręcznikiem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSpaghetti z produktów Marks & Spencer
Następny artykułCorner Cafe – Gdynia
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here