Smażony ryż z kurczakiem i warzywami to danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom chińszczyzny. Ta aromatyczna potrawa jest zdrowa, ale nie za zdrowa :), do tego pysznie smakuje i szybko się ją przyrządza. Czego chcieć więcej?
Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebujemy:
- 2 torebek ryżu, najlepiej długoziarnistego
- piersi z kurczaka
- ulubionych warzyw np. papryka, marchewka, por, cebula, kukurydza
- grzyby (suszone lub mrożone)
- odrobina oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kurkuma
- 1 szklanka bulionu np. z kurczaka
Sposób przygotowania:
I Gotujemy ryż na niewielkim ogniu przez ok. 20-25 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
II Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz kurkumą i lekko podsmażamy na oleju na dużej patelni, ale na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy bulion i dalej chwilę gotujemy.
III Warzywa, czosnek oraz grzyby siekamy/kroimy, lekko doprawiamy przyprawami i podsmażamy na drugiej patelni (kurczak nadal leży w bulionie). Odstawiamy.
IV Jak ryż wystygnie na patelnię z kurczakiem dorzucamy podsmażone warzywa oraz grzyby, chwilkę podsmażamy i zgarniamy je na boki patelni. Na środek wsypujemy ryż i podsmażamy.
V Całość dokładnie mieszamy i danie jest gotowe do spożycia.
Smacznego ! 🙂





