Smażony ryż z kurczakiem

0
10244

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami to danie, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom chińszczyzny. Ta aromatyczna potrawa jest zdrowa, ale nie za zdrowa :), do tego pysznie smakuje i szybko się ją przyrządza. Czego chcieć więcej?16559046_1251006198314935_1549007013_n

Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebujemy:

  • 2 torebek ryżu, najlepiej długoziarnistego
  • piersi z kurczaka
  • ulubionych warzyw np. papryka, marchewka, por, cebula, kukurydza
  • grzyby (suszone lub mrożone)
  • odrobina oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kurkuma
  • 1 szklanka bulionu np. z kurczaka

Sposób przygotowania:

I Gotujemy ryż na niewielkim ogniu przez ok. 20-25 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

II Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz kurkumą i lekko podsmażamy na oleju na dużej patelni, ale na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy bulion i dalej chwilę gotujemy.

III Warzywa, czosnek oraz grzyby siekamy/kroimy, lekko doprawiamy przyprawami i podsmażamy na drugiej patelni (kurczak nadal leży w bulionie). Odstawiamy.

IV Jak ryż wystygnie na patelnię z kurczakiem dorzucamy podsmażone warzywa oraz grzyby, chwilkę podsmażamy i zgarniamy je na boki patelni. Na środek wsypujemy ryż i podsmażamy.

V Całość dokładnie mieszamy i danie jest gotowe do spożycia.

Smacznego ! 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Smażony ryż z kurczakiem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
no rating Based on 0 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak dobrze i tanio wyposażyć małą gastronomię?
Następny artykułMleko od kozy – smak i tradycja
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here