Czasem trzeba zjeść coś niezdrowego, żeby mieć większą ochotę na te zdrowe posiłki. Dzisiejsza moja propozycja obiadowa zdrowa z pewnością nie jest i prawdopodobnie bardziej zasmakuje Panom niż Paniom. Smażone ziemniaki z chrupiącym boczkiem i chłodnym kefirem idealnie sprawdzą się w chłodne popołudnia, a że maj mamy jaki mamy, taki obiad na pewno poprawi humor.
Do przygotowania smażonych ziemniaków z boczkiem i kefirem potrzebujemy (dla 2 osób):
- 1 kg ziemniaków
- olej lub oliwę
- 1 opakowanie wędzonego boczku (kostka)
- sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę, zioła prowansalskie
- zieleninę (sałata, rukola)
- oliwki
- koperek
- kefir
Sposób przygotowania:
I Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plastry lub podłużne kawałki (wg uznania). Ponownie opłucz i posyp obficie przyprawami: sól, pieprz, papryka, zioła.
II W międzyczasie rozgrzej sporą ilość tłuszczu (ok. 2-3 cm oleju lub oliwy) na głębokiej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć ziemniaki i smaż do momentu aż będą miękkie i nabiorą złotego koloru.
III Pokrój boczek w niewielką kostkę.
IV Wyjmij gotowe ziemniaki z oleju lub oliwy i wyłóż na papier śniadaniowy (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu). Owiń ziemniaki dokładnie papierem śniadaniowym, żeby nie wystygły.
V Odlej tłuszcz z patelni i wrzuć na nią kawałki boczku. Smaż do momentu, aż boczek będzie lekko chrupiący.
VI Ułóż na talerzu smażone ziemniaki i boczek. Ziemniaki posyp koperkiej, a talerz udekoruj rukolą, sałatą i oliwkami.
VII Danie najlepiej smakuje z kefirem lub maślanką.





