Dzisiaj pasztet to zwykle dodatek do kanapki, za którym przepada wiele osób. Jednak nie zawsze tak było. To danie znano już w czasach starożytnych. Współczesne przepisy wzorowane są na tych, sporządzanych przez francuskich kucharzy, za czasów panowania Ludwika XIV. Na dworze Króla Słońce pracowali najlepsi kucharze, którzy specjalizowali się w przyrządzaniu obszernych i bogato dekorowanych pasztetów. Była to potrawa nie tylko smaczna, ale wystawna i reprezentacyjna. Czy pasztet nadaje się na elegancki obiad? W jaki sposób podany najbardziej nam smakuje?
Niecodzienny obiad
Pasztet jest bardzo uniwersalnym daniem, ponieważ można dodać do niego wiele różnorodnych składników i smakuje o każdej porze dnia. Tak, pasztet świetnie sprawdza się także w roli głównego dania obiadowego. Można zaskoczyć swoich gości podając np. pasztet drobiowy z wiśniami i w czerwonym sosie lub z musem chrzanowo-jabłkowym, brzmi pysznie i tak smakuje. Oczywiście, kulinarny sukces zależy od umiejętności. Na oficjalny obiad z dużą liczbą osób lepiej nie porywać się na niesprawdzone i skomplikowane przepisy. Kuchenne eksperymentowanie lepiej zostawić na kameralne rodzinne posiłki. Niezwykle efektowny na niecodzienny obiad może być pasztet drobiowy w kruchym cieście z dodatkiem szpinaku – czyli danie z niespodzianką w środku.
Dobry pasztet powinien być bogaty w świeże składniki, które razem będą tworzyć odpowiednią kompozycję smaków. Jeżeli wśród składników jest mięso, niech będzie ono świeże i zdrowe, inaczej potrawa straci swój smak. W pasztecie mile widziane są również warzywa, jak marchew, cebula, cukinia, pietruszka. Nie należy zapominać o przyprawach, tych podstawowych, czyli sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie (przy większym daniu nie można przesadzić, ktoś może nie lubić nadmiaru pieprzu). Dla głębszych doznań smakowych oraz aromatycznych można dorzucić gałkę muszkatołową, szałwię, suszone grzyby. Taki pyszny obiad z pewnością zapadnie w pamięć gości lub rodziny. Zawsze można zostawić mały kawałek na jutro.
Szybka przekąska
Najchętniej pasztet jest spożywany jako przekąska w trakcie dnia na śniadanie lub kolację. Należy jednak pamiętać, że nie każdy jego rodzaj nadaję się do jedzenia rano lub wieczorem, kiedy preferowane są raczej lekkostrawne posiłki. Wszystko zależy od tego, jakie składników dodano. Pasztety drobiowe należą raczej do tych bardziej dietetycznych. Są również przepisy bez dodatku mięsa, czyli warzywne, równie smaczne. Z czym taka przekąska smakuje najlepiej? Oczywiście, ze świeżym chlebkiem, bułeczką lub kajzerką, chociaż nie koniecznie. Na taką kanapkę można położyć ogórka surowego, kiszonego lub konserwowego, pomidor, natkę pietruszki, szczypiorek, jajko gotowane na twardo czy keczup. Możliwości jest wiele, zależy kto, co lubi.
Domowym pasztetem można zajadać się przez parę dni, wystarczy go odpowiednio przechowywać – w przykrytym naczyniu i lodówce. To znakomita przekąska na drugie śniadanie w pracy, szkole, na uczelni. Jeżeli samodzielnie przyrządza się danie doskonale wiadomo co zawiera, więc taka zwykła kanapka może być bardzo pożywna. Nie każdy jednak ma czas, aby zająć się gotowaniem w domu. Przygotowanie dobrego pasztetu wymaga trochę wysiłku i jest czasochłonne. Dla tych, którzy uwielbiają ten przysmak, ale nie mogą go przyrządzić w domu są gotowe produkty. Jednak kupując w sklepie należy zachować wyjątkową czujność. Trzeba wybierać tylko te produkty, które mają odpowiedni skład wypisany na etykiecie oraz znaki świadczące o jakości towaru. Na ten temat znajdziemy wiele informacji np. w sieci. Znane polskie marki proponują dobre i różnorodne produkty, jak pasztet drobiowo wieprzowy lub z dodatkiem papryki, pomidora i bazylii, czosnkiem i wiele innych.