Smakowita zupa z dyni – jak zrobić?

0
6057

Pękata, acz przyjemna dla oka, okrągła, choć jednak z drobnymi fałdkami — dynia, absolutna królowa jesiennych dań obiadowych i słodkich wypieków. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie bardzo wiedzą co można z niej wyczarować oprócz lampionu. My podpowiemy wam jak postępować z królową dynią, by zachwyciła wszystkich domowników i tych, którzy lubią wszystko i tych najbardziej wymagających — czyli małych niejadków. Naszym koronnym daniem będzie kremowa zupa z dyni.

Przekorna dyniowa

Pierwsza propozycja to zupa z dyni o łagodnym wyrazie, aczkolwiek charakterystycznym akcencie, który przełamie pewnego rodzaju słodycz pękatej bani. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, niezawodna i przede wszystkim fenomenalna w smaku.

Składniki :

  • 1 średnich rozmiarów dynia ( piżmowa, olbrzymia, biała);
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • 400 ml śmietany 22% lub 30%;
  • 400 g sera radamer, lub ementaler;
  • łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • szczypta imbiru;
  • grzanki, lub groszek ptysiowy

Dynię czyścimy, wyciągamy pestki i kroimy ją na drobne kawałki. W naczyniu żaroodpornym lub garnku przeznaczonym do piekarnika układamy dynię, starty ser oraz śmietanę. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 – 2 godzin. Po tym czasie całość przekładamy do podgrzanego bulionu warzywnego i miksujemy. Doprawiamy imbirem i świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Pikantna dyniowa

Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy zupę z dyni z dodatkiem ognistego tabasco lub płatków chilli.

Składniki:

  • 1 dorodna dynia;
  • 1 litr esencjonalnego bulionu mięsnego;
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku;
  • łyżeczka płatków chilli lub mała łyżeczka sosu tabasco;
  • śmietana;
  • pieprz, gałka muszkatołowa, zielona pietruszka

Dynię obieramy, czyścimy z włókien i pestek, następnie kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do ciepłego bulionu dodajemy dynię oraz ostre przyprawy (pamiętając, że z każdą chwilą gotowania nabierają one wyrazistości). Gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Na koniec wszystko miksujemy i przecieramy przez grube sitko. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here