Prosta, smaczna i efektowna sałatka to moja propozycja na Sylwestrowy wieczór. W wirze przygotowań do szampańskiej zabawy zapewne nie znajdziemy wiele czasu na kulinarne popisy, ale ta wyjątkowa mieszanka na pewno zachwyci Waszych gości. To pomysł dla odważnych i lubiących eksperymentować, a tak wszyscy chyba czujemy się w tym szalonym dniu.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
– rukolę (1 opakowanie)
– orzechy włoskie (ewentualnie orzechy nerkowca lub laskowe)
– ser Camembert
– 2 gruszki
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczkę miodu
– 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
I
Myjemy rukolę i rozkładamy ją na dnie dużej miski. Następnie układamy pokrojoną w kosteczkę gruszkę (2 sztuki), orzechy i pokrojony w kosteczkę ser Camembert.
W osobnym niewielkim naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, z łyżeczką miodu i 1 łyżkami soku z cytryny.
III
Polewamy nasze warstwy sałatki sosem, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
IV
Po takim czasie sałatka jest gotowa do spożycia. Przed podaniem można udekorować sałatkę listkiem mięty, pietruszką bądź tak jak w moim przypadku – włoskim orzechem i gałązką świerkową. Sałatka najlepiej smakuje sama, idealnie uzupełni też lampkę szampana. Jest delikatna i wszelkie dodatki mogą zdominować jej smak.
Smacznego! 🙂