Makarony stanowią istotę kuchni włoskiej, jednak popularność makaronów dawno przekroczyła Półwysep Apenieński. Poznaj historię makaronów, różnorodne kształty i najlepsze sposoby przygotowania.
Czasem za kolebkę makaronów uznają się Chiny, jednak włoska ” pasta” została wynaleziona niezależnie w starożytnym Rzymie. To Włosi jednak doprowadzili wytwarzanie makaronu do perfekcji i rozsławili go na świecie. Do dziś pastę wytwarza się tam nie tylko na skale przemysłową, ale także, i to powszechnie, w domach. Stąd bierze się taka ogromna różnorodność kształtów i nazw. Włosi generalnie dzielą makarony na trzy podgrupy: ” świeże” z wykorzystaniem jajek ( np. tagliataelle) i nadziewane (np. ravioli) z Północy oraz ” suche” (np. saghetti) wywodzące się z Południa i Sycylii.Do wyrobu tych drugich używa się wyłącznie twardej pszenicy durum (semoliny) i wody, a dzięki długiemu suszeniu, są naturalnie konserwowane.
- Pappardelle (wstążki)
Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.
- Penne (pióra)
Jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte ptasie pióro,służące do pisania, stad nazwa. Nadaje się wyśmienicie do gęstych sosów.
- Casarecce (skrętki)
Jego nazwa oznacza po prostu domowy. Wywodzi się z kuchni sycylijskich Arabów i tradycyjnie podawany jest z sosem pesto trapanese – na bazie migdałów i pomidorów.
- Farfalle (motylki lub kokardki)
Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach – z dodatkiem szpinaku, soku z buraków. Dobry na sałatki i zapiekanki.
- Fusili (świderki)
To cała gama makaronów z popołudnia Włoch. Nazwę zawdzięczają nawijaniu nitek ciasta na druty do wełny (fuso). Dobrze chłoną sos i nadają się do potraw z gęstym dressingiem.
- Fettuccine (małe wstążki)
Jeden z rodzajów makaronów jajecznych, które przygotowuje się z mąki tzw. miękkiej pszenicy i z całych kurzych jaj. Świetnie sprawdza się do dań z owocami morza.
- Spaghetti (sznureczki)
Często utożsamiamy ze wszystkimi daniami makaronowymi. Gotuje się go zazwyczaj al dente – lekko twardo. Występuje w różnych grubościach i jest symbolem włoskiej kuchni.