Rodzaje makaronów

0
2069

Makarony stanowią istotę kuchni włoskiej, jednak popularność makaronów dawno przekroczyła Półwysep Apenieński. Poznaj historię makaronów, różnorodne kształty i najlepsze sposoby przygotowania.

Czasem za kolebkę makaronów uznają się Chiny, jednak włoska ” pasta” została wynaleziona niezależnie w starożytnym Rzymie. To Włosi jednak doprowadzili wytwarzanie makaronu do perfekcji i rozsławili go na świecie. Do dziś pastę wytwarza się tam nie tylko na skale przemysłową, ale także, i to powszechnie, w domach. Stąd bierze się taka ogromna różnorodność kształtów i nazw. Włosi generalnie dzielą makarony  na trzy podgrupy: ” świeże” z wykorzystaniem jajek ( np. tagliataelle) i nadziewane (np. ravioli)  z Północy oraz ” suche” (np. saghetti) wywodzące się z Południa i Sycylii.Do wyrobu tych drugich używa się wyłącznie twardej pszenicy durum (semoliny) i wody, a dzięki długiemu suszeniu, są naturalnie konserwowane.

  • Pappardelle (wstążki)

Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.

  • Penne (pióra)

Jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte ptasie pióro,służące do pisania, stad nazwa. Nadaje się wyśmienicie do gęstych sosów.

  • Casarecce (skrętki)

Jego nazwa oznacza po prostu domowy. Wywodzi się z kuchni sycylijskich Arabów i tradycyjnie podawany jest  z sosem pesto trapanese – na bazie migdałów i pomidorów.

  • Farfalle (motylki lub kokardki)

Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach – z dodatkiem szpinaku, soku z buraków. Dobry na sałatki i zapiekanki.

  • Fusili (świderki)

To cała gama makaronów z popołudnia Włoch. Nazwę zawdzięczają  nawijaniu nitek ciasta na druty do wełny (fuso). Dobrze chłoną sos i nadają się do potraw z gęstym dressingiem.

  • Fettuccine (małe wstążki)

Jeden z rodzajów makaronów jajecznych, które przygotowuje się z mąki tzw. miękkiej pszenicy i z całych kurzych jaj. Świetnie sprawdza się do dań z owocami morza.

  • Spaghetti (sznureczki)

Często utożsamiamy ze wszystkimi daniami makaronowymi. Gotuje się  go zazwyczaj al dente – lekko twardo. Występuje w różnych grubościach i jest symbolem włoskiej kuchni.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł5 najlepszych potraw na święta
Następny artykułNaleśnikarnia Cuda Wianki w Gdyni
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here