Muffinki – babeczki, zapiekane w osobnych foremkach, przyrządzane na dziesiątki sposobów, podbijają serca i żołądki słodkich i słonych wypieków. Najpopularniejsze wśród nich są muffinki czekoladowe, którym nie oprze się żaden miłośnik łakoci. Jak przygotować proste babeczki czekoladowe?
Składniki na proste babeczki czekoladowe
Historia muffinek sięga czasów wiktoriańskiej Anglii. Wtedy to, babeczki smażone lub pieczone z chleba, ziemniaków lub ciasta podawane były służbie. Z czasem stały się popularne również w wyższych sferach, zaczęto sprzedawać je na ulicach, a także poza granicami kraju. Kiedy dotarły do Ameryki, zmieniły swoje oblicze, dając początek muffinkom, jakie doskonale znamy dziś. Najbardziej rozpoznawalne są muffinki czekoladowe – puszyste, lekko wilgotne i obłędnie słodkie. Do ich przygotowania potrzebne będą Ci:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ½ tabliczki białej czekolady
- 1 ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polecamy również: Jak zrobić muffinki czekoladowe
Szybki przepis na muffinki czekoladowe
Babeczki swoją popularność zawdzięczają nie tylko możliwości eksperymentowania z ich smakiem, ale przede wszystkim prostocie, z jaką powstają. Niezwykle łatwe i wyjątkowo szybkie muffinki czekoladowe nie sprawią wielu kłopotów nawet początkującym cukiernikom. Przygotowanie babeczek zacznij od połamania czekolady w kostkę. Następnie wsyp do miski suche składniki – cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj je razem z rozdrobnioną czekoladą. W osobnej misce połącz ze sobą mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Kolejny krok to przelanie płynnych składników do miski ze składnikami suchymi i dokładne wymieszanie całości. Gotowe ciasto możesz przełożyć teraz do foremek na muffinki. Czekoladowe babeczki zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak udekorować muffinki czekoladowe?
Muffinki z przepisu powyżej są banalnie proste, jednak odpowiednio udekorowane osłodzą każdą chwilę. Świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości, na urodziny dziecka lub na romantyczną kolację, jako przekąska do pracy, szkoły lub na podróż, a także ponury jesienny wieczór z kubkiem herbaty w dłoni. By degustacja czekoladowych muffinek była prawdziwą ucztą nie tylko dla naszego żołądka, ale również oczu, możesz ozdobić je na wiele różnych sposobów. Smak babeczek najlepiej podkreśli polewa z białej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Dzieciom do gustu przypadną kolorowe dekoracje z barwników spożywczych. Najwięksi miłośnicy łakoci pokochają z kolei muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i słodkim, ciągnącym się karmelem. Świetną ich ozdobą będą też kawałki owoców, na przykład truskawek lub jagód.
Szukasz inspiracji na rozpływający się w ustach deser, który przygotujesz szybko i bez kłopotu? Już dziś skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na nieziemsko pyszne muffinki czekoladowe. Gwarantujemy, że pokochają go łasuchy w każdym wieku!