Pomysł na kolację we dwoje? Sprawdź, co przygotowaliśmy

0
6141

Planujesz romantyczną kolację, chcąc zaskoczyć swoją „drugą połówkę” smacznym jedzeniem? Jeśli szukasz inspiracji, poznaj nasz pomysł na kolację. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wspólny wieczór będzie niezapomniany.

„Przez żołądek do serca” – mówi staropolskie powiedzenie. Jeżeli przyrządzisz smaczną i oryginalną kolację, przekonasz się, jak wiele w tym prawdy. Dlatego warto skorzystać z poniższych inspiracji. Przepisy na dania są proste w przygotowaniu, szybkie i niedrogie. Zaskakują natomiast smakiem, dając podniebieniu prawdziwą przyjemność.

Czarny makaron z warzywami

To danie zachwyca nie tylko swoją prostotą i doskonałymi walorami smakowymi, ale również… wyglądem. Czarny makaron dodaje daniu charakteru, dlatego aż chce się go jeść oczami.

Składniki:

  • 100 g czarnego makaronu sepia
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • garść liści szpinaku
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • suszona bazylia.

W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron. Szpinak umyj i osusz. Ser odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Suszone pomidory posiekaj w cienkie plastry, a pomidory koktajlowe – na ćwiartki. Kapary odsącz z zalewy. Gdy makaron będzie już gotowy, wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Udekoruj listkami szpinaku i posyp suszoną bazylią.

Łosoś w migdałowych płatkach z sosem malinowym

To danie, które kusi nutą słodyczy uzyskanej z malin. Proste w przygotowaniu, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety z łososia
  • 50 g płatków migdałów
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190oC. W tym czasie odetnij z ryby skórę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i wysmaruj oliwą z oliwek. Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie rybę obtocz w płatkach migdałowych i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, polewając rybę sosem malinowym.

Zapiekane krewetki z czosnkiem i natką pietruszki

To propozycja, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom owoców morza oraz osobom, lubiącym kulinarne eksperymenty.

Składniki:

  • 20 surowych krewetek tygrysich
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki masła.

Umyj i przygotuj krewetki – natnij nożem, usuwając ciemne jelito. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Ułóż krewetki w naczyniu  żaroodpornym, dodając czosnek, pomidory pokrojone w ćwiartki i posypane natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a na wierzch wyłóż masło. Zapiekaj przez 6-8 minut. Danie podawaj prosto z naczynia, skrapiając sokiem z cytryny.

Jeżeli kolację przygotowujesz w ostatniej chwili lub po prostu nie masz czasu na gotowanie, zawsze możesz skorzystać z pomocy profesjonalistów. Wystarczy, że zamówisz sprawdzone i smaczne jedzenie z popularnych restauracji, korzystając z pośrednictwa portalu gastronomicznego. To szybki i sprawdzony pomysł na kolację we dwoje.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNajbardziej imponujące kolekcje win na świecie
Następny artykułPrzepis na pyszne muffinki czekoladowe
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here