Pita z kurczakiem i serem feta

0
14732

Pita kiedyś była moim ulubionym daniem obiadowym. Przepyszną niegdyś można było kupić w Green Way’u, oczywiście bez dodatku mięsa. Od dłuższego czasu jednak nie mogłam nigdzie na nią trafić, dlatego postanowiłam zrobić swoją wersję pity – tym razem z kurczakiem i serem feta.

Głównym punktem tego dania jest, jak sama nazwa wskazuje, pita czyli płaski pszenny placek. Wspaniałą pitę udało mi się znaleźć na ul. Żelaznej w Warszawie w jednej z nowy otwartych cukiernio-piekarni. Koszt takiego placka to 3 zł, a spokojnie starczy na porcje dla 2 osób. Pitę można dostać praktycznie w każdym supermarkecie, ale ta wyglądała tak okazale, że nie mogłam obok niej przejść obojętnie.

IMG_8514 IMG_8516 IMG_8519 IMG_8522Do przygotowania pity z kurczakiem i serem feta potrzebujemy:

– 1 dużej pity

– świeżej piersi z kurczaka

– ok. 1/2 sera feta

– mixu sałat

– 1-2 duże pomidory lub kilka sztuk małych (koktajlowych lub cherry)

– 1/2 opakowania sera mozzarella

– niewielką kostkę żółtego sera np. Gouda

– szczypta soli i pieprzu

– odrobina oliwy

Sos czosnkowy:

– łyżka majonezu

– łyżka śmietany 12 %

– 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

I Na wstępie rozgrzej dobrze patelnię i oliwę. W międzyczasie opłucz delikatnie wodą pierś z kurczaka i przekrój ją na 2 lub 3 cieńsze plastry (o grubości ok 1-1,5 cm). Dokładnie, z każdej strony posól i posyp pieprzem, a następnie kawałki piersi z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki. IMG_8532IMG_8534

II Na rozgrzaną patelnię wrzuć przygotowane kawałki piersi z kurczaka. Smaż do uzyskania lekko złocistej barwy. Nie smaż za długo, bo kurczak stanie się zbyt suchy. Wystarczy, że kawałki piersi lekko się zarumienią, żeby kurczak był soczysty.

IMG_8542

III Kiedy smażysz kawałki piersi z kurczaka przygotuj sobie wszystkie składniki potrzebne do wypełnienia pity. Umyj odrobinę mix sałat, opłucz dokładnie pomidory i pokrój je na kawałki. Małe pomidorki wystarczy przekroić na połowę. Tak samo pokrój w kostkę ser feta i żółty, a mozarellę dla odmiany na cienkie plastry. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. IMG_8537IMG_8539

IV Pitę wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180°C, żeby się otworzyła tworząc tzw. kieszonkę na nasze nadzienie. Do otwartej pity wrzuć wszystkie składniki z miski wraz z kawałkami kurczaka i ponownie wstaw na 5-10 min do piekarnika.IMG_8545

V Czas, w którym pita podgrzewa się w piekarniku, jest idealny na przygotowanie sosu czosnkowego. Zmieszaj ze sobą dokładnie 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę majonezu, posiekaj drobno 2 ząbki czosnku. Ja lubię większe, chrupiące kawałki czosku co potęguje ostrość potrawy. Dodaj je do majonezu ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Wstaw na chwilę do lodówki.

IMG_8551IMG_8560VI Wyjmij pitę z piekarnika, polej schłodzonym sosem czosnkowym i danie gotowe :).

Smacznego!

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Pita z kurczakiem i serem feta
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 1 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJustin Bieber kulinarnego świata czyli 16 letni szef Flynn McGarry.
Następny artykułJajecznica ze szczypiorkiem
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here