Pita kiedyś była moim ulubionym daniem obiadowym. Przepyszną niegdyś można było kupić w Green Way’u, oczywiście bez dodatku mięsa. Od dłuższego czasu jednak nie mogłam nigdzie na nią trafić, dlatego postanowiłam zrobić swoją wersję pity – tym razem z kurczakiem i serem feta.
Głównym punktem tego dania jest, jak sama nazwa wskazuje, pita czyli płaski pszenny placek. Wspaniałą pitę udało mi się znaleźć na ul. Żelaznej w Warszawie w jednej z nowy otwartych cukiernio-piekarni. Koszt takiego placka to 3 zł, a spokojnie starczy na porcje dla 2 osób. Pitę można dostać praktycznie w każdym supermarkecie, ale ta wyglądała tak okazale, że nie mogłam obok niej przejść obojętnie.
Do przygotowania pity z kurczakiem i serem feta potrzebujemy:
– 1 dużej pity
– świeżej piersi z kurczaka
– ok. 1/2 sera feta
– mixu sałat
– 1-2 duże pomidory lub kilka sztuk małych (koktajlowych lub cherry)
– 1/2 opakowania sera mozzarella
– niewielką kostkę żółtego sera np. Gouda
– szczypta soli i pieprzu
– odrobina oliwy
Sos czosnkowy:
– łyżka majonezu
– łyżka śmietany 12 %
– 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
I Na wstępie rozgrzej dobrze patelnię i oliwę. W międzyczasie opłucz delikatnie wodą pierś z kurczaka i przekrój ją na 2 lub 3 cieńsze plastry (o grubości ok 1-1,5 cm). Dokładnie, z każdej strony posól i posyp pieprzem, a następnie kawałki piersi z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki.
II Na rozgrzaną patelnię wrzuć przygotowane kawałki piersi z kurczaka. Smaż do uzyskania lekko złocistej barwy. Nie smaż za długo, bo kurczak stanie się zbyt suchy. Wystarczy, że kawałki piersi lekko się zarumienią, żeby kurczak był soczysty.
III Kiedy smażysz kawałki piersi z kurczaka przygotuj sobie wszystkie składniki potrzebne do wypełnienia pity. Umyj odrobinę mix sałat, opłucz dokładnie pomidory i pokrój je na kawałki. Małe pomidorki wystarczy przekroić na połowę. Tak samo pokrój w kostkę ser feta i żółty, a mozarellę dla odmiany na cienkie plastry. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.
IV Pitę wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180°C, żeby się otworzyła tworząc tzw. kieszonkę na nasze nadzienie. Do otwartej pity wrzuć wszystkie składniki z miski wraz z kawałkami kurczaka i ponownie wstaw na 5-10 min do piekarnika.
V Czas, w którym pita podgrzewa się w piekarniku, jest idealny na przygotowanie sosu czosnkowego. Zmieszaj ze sobą dokładnie 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę majonezu, posiekaj drobno 2 ząbki czosnku. Ja lubię większe, chrupiące kawałki czosku co potęguje ostrość potrawy. Dodaj je do majonezu ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Wstaw na chwilę do lodówki.
VI Wyjmij pitę z piekarnika, polej schłodzonym sosem czosnkowym i danie gotowe :).
Smacznego!





