Pierogi z mięsem

0
3444

Zawsze wydawało mi się, że pierogi to bardzo trudne do wykonania danie. Jako dziecko obserwowałam mamę jak przygotowywała farsz do pierogów, a potem pomagałam jej je lepić. Wtedy trwało to wieki. Wbrew pozorom pierogi robi się prosto, a diabeł tkwi w…cieście.
Podstawą jest dobrze przygotowane i ugniecione ciasto. Nie za grube, nie za cienkie – idealne, żeby można je było nadziać ulubionym farszem. Pierogi z mięsem od jakiegoś czasu bardzo mi zasmakowały. Najbardziej lubię te odrobinę pikantne.IMG_9144

Za przygotowywanie pierogów zabierz się zaczynając od farszu. Dzięki temu wystarczy czasu na to, aby nadzienie się „przegryzło”, a Ty bez pośpiechu będziesz mogła/mógł przygotować idealne ciasto na pierogi.

Do przygotowania Farszu mięsnego potrzeba:

  • 1/2 kg łopatki
  • pieprz, sól
  • 2 cebule
  • olej/oliwa

Sposób przygotowania:

I Ugotuj łopatkę w wywarze warzywnym z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie odstaw aż wystygnie.

II Ugotowane mięso zmiel w maszynce.

III Cebulki pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oliwie lub oleju.

IV Zmieszaj zmielone mięso z podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, aż się przegryzie.

IMG_9015

Do przygotowania Ciasta na pierogi (125 szt. pierogów) potrzeba:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka soli

IMG_8940

IMG_8941

IMG_8962Sposób przygotowania:

I Zalej mąkę wrzątkiem, dodaj sól. Dobrze ugniataj ciasto aż będzie gładkie i bez grudek, przez min, ok. 10 minut.

II Odstaw ciasto do wystygnięcia.

III Przygotuj stolnicę, podsyp trochę mąką. Ostudzone ciasto dobrze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z placków ciasta wycinaj (szklanką lub foremką/wycinaczem do pierogów) okrągłe kawałki.

IV Każdy kawałek ciasta nadziej łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie zaklej brzegi.

IMG_8950

V Pierogi ugotuj, a następnie podsmaż na patelni. Podawaj ze skwarkami, z zieloną pietruszką lub z rukolą.

IMG_8983

Smacznego 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Pierogi z mięsem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 3 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPierogi z kapustą i grzybami
Następny artykułJak idealnie upiec schab?
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here