Zawsze wydawało mi się, że pierogi to bardzo trudne do wykonania danie. Jako dziecko obserwowałam mamę jak przygotowywała farsz do pierogów, a potem pomagałam jej je lepić. Wtedy trwało to wieki. Wbrew pozorom pierogi robi się prosto, a diabeł tkwi w…cieście.
Podstawą jest dobrze przygotowane i ugniecione ciasto. Nie za grube, nie za cienkie – idealne, żeby można je było nadziać ulubionym farszem. Pierogi z mięsem od jakiegoś czasu bardzo mi zasmakowały. Najbardziej lubię te odrobinę pikantne.
Za przygotowywanie pierogów zabierz się zaczynając od farszu. Dzięki temu wystarczy czasu na to, aby nadzienie się „przegryzło”, a Ty bez pośpiechu będziesz mogła/mógł przygotować idealne ciasto na pierogi.
Do przygotowania Farszu mięsnego potrzeba:
- 1/2 kg łopatki
- pieprz, sól
- 2 cebule
- olej/oliwa
Sposób przygotowania:
I Ugotuj łopatkę w wywarze warzywnym z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie odstaw aż wystygnie.
II Ugotowane mięso zmiel w maszynce.
III Cebulki pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oliwie lub oleju.
IV Zmieszaj zmielone mięso z podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, aż się przegryzie.
Do przygotowania Ciasta na pierogi (125 szt. pierogów) potrzeba:
- 1 kg mąki tortowej
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
I Zalej mąkę wrzątkiem, dodaj sól. Dobrze ugniataj ciasto aż będzie gładkie i bez grudek, przez min, ok. 10 minut.
II Odstaw ciasto do wystygnięcia.
III Przygotuj stolnicę, podsyp trochę mąką. Ostudzone ciasto dobrze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z placków ciasta wycinaj (szklanką lub foremką/wycinaczem do pierogów) okrągłe kawałki.
IV Każdy kawałek ciasta nadziej łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie zaklej brzegi.
V Pierogi ugotuj, a następnie podsmaż na patelni. Podawaj ze skwarkami, z zieloną pietruszką lub z rukolą.
Smacznego 🙂





