Pierogi z kapustą i grzybami

0
4951

Pierogi z kapustą i z grzybami to w wielu polskich domach typową wigilijna potrawa. Są pyszne i sycące. Najlepiej smakują podane z gorącym czerwonym barszczem. Są takie dobre, więc czemu rezerwować je tylko na świąteczne dni? To doskonałe danie zwłaszcza w te szare, chłodne, zimowe popołudnia. Barszcz rozgrzewa i podkreśla smak pierogów. Można je podawać gotowane, albo dodatkowo podsmażyć na oliwie lub oleju z odrobiną skwarek.

IMG_8980 Przygotowywanie pierogów najlepiej zacząć od farszu. Pamietaj, że farsz potrzebuje czasu, aby się przegryźć. Zyska na tym całe danie.IMG_8882

Do przygotowania Farszu z kapusty i grzybów potrzeba:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2,5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebulę
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwę

Sposób przygotowania:

I Zmieszaj kiszoną kapustę z suszonymi grzybami i przemiel przez maszynkę.

II Zmielony farsz odstaw na sitko.

III Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie lub oleju.

IV Dodaj kapustę z grzybami do cebulki i podsmażaj chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.IMG_8940IMG_8942

Do przygotowania Ciasta na pierogi z kapustą i grzybami potrzeba:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

I Zalej mąkę wrzątkiem, dodaj sól. Dobrze ugniataj przez ok. 10 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.

II Odstaw ciasto do wystygnięcia.

III Przygotuj stolnicę, podsyp ją trochę mąką. Ostudzone ciasto dobrze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z placków ciasta wycinaj (szklanką lub foremką do pierogów) okrągłe kawałki.IMG_8956

IV Każdy kawałek ciasta nadziej łyżeczką farszu z kapusty i grzybów. Dokładnie zaklej brzegi.

V Pierogi ugotuj, a następnie podsmaż na patelni. Pierogi możesz udekorować koperkiem i odrobiną masła.IMG_9126IMG_9145Smacznego 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Pierogi z kapustą i grzybami
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 2 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrewetki ze szpinakiem
Następny artykułPierogi z mięsem
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here