Pierogi z kapustą i z grzybami to w wielu polskich domach typową wigilijna potrawa. Są pyszne i sycące. Najlepiej smakują podane z gorącym czerwonym barszczem. Są takie dobre, więc czemu rezerwować je tylko na świąteczne dni? To doskonałe danie zwłaszcza w te szare, chłodne, zimowe popołudnia. Barszcz rozgrzewa i podkreśla smak pierogów. Można je podawać gotowane, albo dodatkowo podsmażyć na oliwie lub oleju z odrobiną skwarek.
Przygotowywanie pierogów najlepiej zacząć od farszu. Pamietaj, że farsz potrzebuje czasu, aby się przegryźć. Zyska na tym całe danie.
Do przygotowania Farszu z kapusty i grzybów potrzeba:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2,5 dag suszonych grzybów
- 1 cebulę
- sól, pieprz
- olej lub oliwę
Sposób przygotowania:
I Zmieszaj kiszoną kapustę z suszonymi grzybami i przemiel przez maszynkę.
II Zmielony farsz odstaw na sitko.
III Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie lub oleju.
IV Dodaj kapustę z grzybami do cebulki i podsmażaj chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do przygotowania Ciasta na pierogi z kapustą i grzybami potrzeba:
- 1 kg mąki tortowej
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
I Zalej mąkę wrzątkiem, dodaj sól. Dobrze ugniataj przez ok. 10 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
II Odstaw ciasto do wystygnięcia.
III Przygotuj stolnicę, podsyp ją trochę mąką. Ostudzone ciasto dobrze rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Z placków ciasta wycinaj (szklanką lub foremką do pierogów) okrągłe kawałki.
IV Każdy kawałek ciasta nadziej łyżeczką farszu z kapusty i grzybów. Dokładnie zaklej brzegi.
V Pierogi ugotuj, a następnie podsmaż na patelni. Pierogi możesz udekorować koperkiem i odrobiną masła.Smacznego 🙂





