Pieczone ziemniaki to bardzo prosty sposób na pyszny i zdrowy obiad. Są smaczniejsze niż zwykłe gotowane kartofle, a zdrowsze od fast-foodowych frytek. To co ja najbardziej lubię w pieczonych ziemniakach to ich chrupiąca skórka i smakowity zapach.
Doskonale sprawdzą się w towarzystwie kawałka soczystego kurczaka (smażonego w papirusie) z odrobiną świeżej utartej marchewki. To zdecydowanie moje ulubione domowe danie.
Ziemniaki oczywiście można przygotować w piekarniku, ale jest również rozwiązanie do studenckich mieszkań – prodiż. Odrobinę trudniejsza opcja (ziemniaki trzeba piec dłużej), ale równie efektowna. Można proces ten odrobinę przyspieszyć i podgotować ziemniaki zanim umieścimy je w naczyniu do pieczenia. Lekkie podgotowanie jest również wskazane przy standardowym pieczeniu (w piekarniku). Dzięki temu ziemniaki będą odpowiednie miękkie w środku, a na zewnątrz powstanie chrupiąca skórka czyli to co w nich najlepsze. Dla mnie najsmaczniejsze pieczone ziemniaki to te w odrobinie oliwy posypane obficie ulubionymi ziołami.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków w ziołach potrzebujemy:
- kilogram ziemniaków (najlepiej typu B)
- 5 dużych łyżek oliwy
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki ulubionych ziół
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i umyj dokładnie w ciepłej wodzie, odcedź i pokrój każdego ziemniaka na 4-6 kawałków. Następnie ponownie je opłucz i umieść w naczyniu napełnionym wodą.
- Zagotuj wodę i dodaj odrobinę Soli Himalajskiej. Gotuj ok.10 minut aż ziemniaki będą bardziej miękkie, ale tylko delikatnie podgotowane – nie ugotowane. Ziemniaki ponownie odcedź i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Piekarnik/prodiż rozgrzej do 220 stopni. W miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z drobno pokrojonym czosnkiem (cienkie plasterki), szczyptą pieprzu i ulubioną mieszanką suszonych ziół. Ostudzone ziemniaki włóż do większego naczynia i polej dokładnie wcześniej przygotowaną oliwą z ziołami.
- Przełóż ziemniaki w oliwie do szklanego (żaroodpornego) naczynia, najlepiej tak aby się ze sobą nie łączyły. Piecz przez ok. 15-20 minut do momentu aż będą miały przyrumienioną, chrupiącą skórkę.
Podaj pieczone ziemniaki z kotletem z kurczaka w papirusie, świeżą marchewką (lub surówką z pora i marchwi) i szklanką zimnej maślanki do popicia.
Smacznego! 🙂





