Pho Bo zupa (wietnamska zupa z Wołowiną)

0
2875

Zupa Pho pochodzi z północnego Wietnamu i rozpowszechniła się kiedy ponad 1 milion uchodźców uciekła na południe kiedy doszło do podziału kraju w 1954. W Sajgonie zupa pho składa się z bazylii, kolendry meksykańskiej, kiełków, limonki, pasty chili i sosu hoisin. W zupie Pho z Hanoi z produktów zielonych znaleźlibyśmy jedynie szczypiorek. Mimo, że zupa Pho oryginalnie pochodzi z Hanoi to zupa serwowana Pho na świecie jest stworzona mocno pod wpływem Sajgonu.


Zupa Phở bò z cieńkimi plasterkami surowej wołowiny.  Dla 6 litrowego, co pozwala na stworzenie ​​około 4 – 6 misek. Składniki:

  • 1 kilogram wołowiny z kością (Można ją zastąpić ją lepszym ale droższym ogonem wołowym),
  • 1/4 kg okrągłych plastrów wołowiny lub stek wołowiny.
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (Świeży makaron wystarczy zanurzyć  na kilka sekund, bardzo szybko we wrzącej wodzie w celu zmiękczenia.),
  • Kilkanaście goździków, wysadzanych w cebuli,
  • 1 laska cynamonu,
  • Około 6 gwiazdek anyż
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 50 g imbiru
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • 1 marchew, pokroić na kilka części
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na części
  • 1 rzodkiew japońska (daikon), pokrojona na części
  • 2 łyżka stołowa Nuoc Mam, wietnamski sos rybny (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli, lub więcej, w zależności od gustu

 

Krok 1
Umyj wołowinę z kością i umieść ją w garnku z wodą. Wody musi być tyle, aby pokryła mięso. Ustaw najwyższy ogień, ale gdy woda w garnku zacznie wrzeć zmniejsz na średni ogień. Pozostaw garnek na wolnym ogniu przez około 10 minut. Z kości zaczną się uwalniać zanieczyszczenia które zaczną wypływać na powierzchnie. Wylej wszystko do durszlaka i umyj jeszcze raz dokładnie mięso. Umyj garnek i z powrotem włóż mięso do garnka, tak aby był pełen w 3/4. Podgrzewaj garnek na wysokim płomieniu.

Krok 2
Za pomocą szczypiec przypal laskę cynamonu, anyżu i cebulę nad palnikiem gazowym. Przypalanie przypraw wydobywa intensywniej ich aromat. Jeśli nie masz palnika gazowego, można smażyć suche przyprawy, aby uwolnić ich zapach.

Krok 3
Wrzucić do garnka przyprawy, w tym kilku łyżeczek nasion kolendry, imbiru, czosnek, marchew, daikon i seler.

Możesz przyprawy zgnieść w moździerzu, aby lepiej wydobyć ich aromat i zawinąć w gazę.
Krok 4
W tym momencie, jeśli nie ma więcej miejsca w garnku na składniki, jeśli pozostało jeszcze trochę miejsca to zalej garnek wodą do pełna. Po zagotowaniu bulionu zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej. Lekko przykryj garnek i pozostaw na wolnym ogniu przez dwie godziny lub dłużej. Najlepiej jest pozostawić dłużej na wolnym ogniu bulion, dzięki czemu więcej smaku zostanie wyciągniętego z kości. Ogień powinien pozostać na niskim poziomie, tak aby bulion pozostał jasny. Gdy bulion będzie gotowy odstaw go z gazu i pozwól ostygnąć na kilka godzin.
Krok 5
Pozostaw zupę na noc w lodówce, tak aby tłuszcz się uniósł na powierzchnię. Tłuszcz zastygnie w gęstą masę którą z łatwością ściągniesz łyżką. Po wyrzuceniu tłuszczu z zupy, postaw garnek na wysokim gazie, gdy tylko zacznie się gotować zmniejsz ogień na mały lub średni i pozwól bulgotać zupie przez kilka godzin. Dodaj soli i sosu rybnego dla smaku. Możesz z przerwami sprawdzać smak zupy i odpowiednio ją przyprawiać. Jeśli bulion wygląda naprawdę tłusto, poczekać aż ostygnie i wstaw go do lodówki, aby ponownie usunąć tłuszcz.

Krok 6
Jeszcze kilka godzin i zupa pho będzie gotowa. Usuń kości wołowe. Korzystając z łyżki cedzakowej wyjmij przyprawy lub za pomocą durszlaka zlej zupę do drugiego garnka. Po usunięciu durszlak wszystkie przyprawy i inne duże kawałki pozostaną w durszlak, a zupa pho będzie czysta.

Krok 7
Oddziel mięso od kości o dodaj je do zupy. Dodaj jeszcze soli lub sosu rybnego dla smaku 
Krok 8
Kiedy będziesz już gotowy do jedzenia, podgrzej zupę, aby się zagotowała. Do dodania przygotuj, kiełki, bazylię, limonkę oraz przygotuj posiekaną cebule i kolendrę.
Krok 9
Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przełóż do misek.
Podgrzej znowu bulion tak, aby zaczął wrzeć. Podstaw już gotową miskę z makaronem, a następnie nałóż surowe plastry wołowiny na górę. Kiedy wlejesz wrzący bulion na mięsa powinien on jest ugotować.
Krok 10
Stek z wołowiny pokroić na cieniutkie paseczki w poprzek włókien (najłatwiej to zrobić gdy mięso będzie zmrożone). Ułożyć na makaronie (jeśli mięso było zmrożone trzeba poczekać aż ogrzeje się do temperatury pokojowej) i zalać gorącym bulionem (mięso ugotuje się w bulionie i będzie idealnie miękkie i soczyste). Dodać 2-3 cienkie plasterki pikantnego chili, szczypior, kiełki fasoli mung, liście kolendry i mięty, skropić sokiem z limonki i opcjonalnie dodać po łyżeczce sosu rybnego
Podsumowanie Przepisu
Przepis
Zupa Phở bò
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia Ocena
5 Based on 1 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDomowa Nutella przepis
Następny artykułTrattoria Italia
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here