W taki upał jak dziś obiad jest zapewne ostatnią rzeczą, o której myślimy i na którą mamy ochotę. Moja dzisiejsza propozycja jest więc lekka i łatwa w przygotowaniu. Naleśniki to według mnie jedno z prostszych dań, a jeśli zadbamy o konkretne nadzienie to zdecydowanie można się nimi najeść. Moje ulubione to te z kurczakiem i ze szpinakiem, ale w tym temacie nie ma żadnych ograniczeń.
Przygotowanie naleśników z kurczakiem i ze szpinakiem najlepiej rozpocząć od zrobienia ciasta naleśnikowego.
Do przyrządzenia ciasta na naleśniki (6 sztuk) potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżkę oliwy
- szczyptę soli
Sposób przygotowania:
I Do wysokiego naczynia (miski) wrzucamy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, szczyotę soli. Dolewamy mleko i oliwę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany.
II Mocno rozgrzewamy patelnię. Tej teflonowej nie smaruję już żadnych tłuszczem, bo dzięki temu naleśniki są delikatne i zawierają mniej kalorii.
III Naleśniki smażymy na patelni z dwóch stron, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Naleśniki już są gotowe, więc teraz należy zabrać się za przygotowanie farszu. Mój ulubiony to kurczak ze szpinkiem z dodatkiem sera np. feta.
Do przygotowania takiego nadzienia potrzebujemy:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- szpinak (świeży lub mrożony)
- 1 opakowanie sera feta
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
I Pierś z kurczaka przygotowujemy do krojenia pozbywając się tłuszczu. Następnie kroimy w niewielką kostkę i mocno przyprawiamy z każdej strony: solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Pokrojonego kurczaka grillujemy lub podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do momentu, gdy się zarumieni na złoty kolor.
II Szpinak (mrożony) rozmrażamy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość dusimy kilka minut w śmietanie kremówce.
III Do masy szpinakowej dorzucamy grillowanego kurczaka i chwilkę razem dusimy.
Teraz wystarczy nasze naleśniki wypełnić kurczakowo-szpinakowym nadzieniem i posypać pokruszonym serem feta. Naleśniki zawijamy tak, aby nadzienie nie wypadało i podgrzewamy je w piekarniku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego 🙂





