Naleśniki z kurczakiem i ze szpinakiem

0
6564

W taki upał jak dziś obiad jest zapewne ostatnią rzeczą, o której myślimy i na którą mamy ochotę. Moja dzisiejsza propozycja jest więc lekka i łatwa w przygotowaniu. Naleśniki to według mnie jedno z prostszych dań, a jeśli zadbamy o konkretne nadzienie to zdecydowanie można się nimi najeść. Moje ulubione to te z kurczakiem i ze szpinakiem, ale w tym temacie nie ma żadnych ograniczeń.

IMG_9383Przygotowanie naleśników z kurczakiem i ze szpinakiem najlepiej rozpocząć od zrobienia ciasta naleśnikowego.

Do przyrządzenia ciasta na naleśniki (6 sztuk) potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżkę oliwy
  • szczyptę soli

Sposób przygotowania:

I Do wysokiego naczynia (miski) wrzucamy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, szczyotę soli. Dolewamy mleko i oliwę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany.

IMG_9329

II Mocno rozgrzewamy patelnię. Tej teflonowej nie smaruję już żadnych tłuszczem, bo dzięki temu naleśniki są delikatne i zawierają mniej kalorii.

III Naleśniki smażymy na patelni z dwóch stron, aż nabiorą lekko złotego koloru.

IMG_9348Naleśniki już są gotowe, więc teraz należy zabrać się za przygotowanie farszu. Mój ulubiony to kurczak ze szpinkiem z dodatkiem sera np. feta.

Do przygotowania takiego nadzienia potrzebujemy:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • 1 opakowanie sera feta
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

I Pierś z kurczaka przygotowujemy do krojenia pozbywając się tłuszczu. Następnie kroimy w niewielką kostkę i mocno przyprawiamy z każdej strony: solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Pokrojonego kurczaka grillujemy lub podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do momentu, gdy się zarumieni na złoty kolor.IMG_9342

IMG_9350

IMG_9370

II Szpinak (mrożony) rozmrażamy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość dusimy kilka minut w śmietanie kremówce.

III Do masy szpinakowej dorzucamy grillowanego kurczaka i chwilkę razem dusimy.

IMG_9366Teraz wystarczy nasze naleśniki wypełnić kurczakowo-szpinakowym nadzieniem i posypać pokruszonym serem feta. Naleśniki zawijamy tak, aby nadzienie nie wypadało i podgrzewamy je w piekarniku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Smacznego 🙂

 

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Naleśniki z kurczakiem i ze szpinakiem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 3 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSmażone ziemniaki z boczkiem
Następny artykułNajlepsze pod słońcem – wyśmienite kolekcje porcelany AMBITION
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here