Najlepsze wypieki na wielkanocny stół

0
2847

Jak co roku o tej porze zaczynasz zastanawiać się nad świątecznym menu. Po Świętach Bożego Narodzenia, Wielkanoc jest kolejnym rodzinnym spotkaniem w gronie najbliższych, które jest świetną okazją do celebrowania wolnego czasu, przy przepysznie zastawionym stole. Czym tym razem uraczysz podniebienia swoich najbliższych? I jakie słodkości zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Jeśli nie masz pomysłu, a może potrzebujesz odrobiny inspiracji, polecamy Twojej uwadze nasz najnowszy wpis, w którym prezentujemy garść słodkich pomysłów na wielkanocne wypieki.

cukiernia-asprodWielkanocne mazurki

Tradycja pieczenia mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej poprzez Turcje w XVII wieku. Choć dziś mało która gospodyni pamięta o tym, ze doniedawna mazurki symbolizowały pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych po czterdziestodniowym poście (podczas którego wstrzymywano się od potraw mięsnych i słodkich), w wielu domach wciąż piecze się mazurki na Wielkanoc. Nawet jeśli stół nie jest nimi tak suto zastawiony jak to bywało kilkadziesiąt lat temu, mazurek to ciasto, które powinno znaleźć się również w Waszym wielkanocnym menu. W tym roku koniecznie wypróbuj jakiegoś tradycyjnego przepisu, np. mazurka królewskiego, orzechowego z pianką, makowego, pomarańczowego lub czekoladowego na opłatku. Twoja rodzina z całą pewnością będzie szczęśliwa.

Puszyste baby

Baby, babki, babeczki (z amerykańska zwane muffinami) bezsprzecznie królują na naszych stołach w każdą Wielkanoc. Czy wiesz jednak, że były znane w naszym kraju już w XV wieku? Legenda głosi, że były jednym z największych przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego. Nic więc dziwnego, że doceniają go również inni i po dziś dzień gości on w wielkanocnym menu jako swoiste ciasto sztandarowe. Zgodnie ze starymi przepisami, przyrządzanie bab wielkanocnych rozpoczynano zaraz po Niedzieli Palmowej. Zaczynano od przesiewania mąki, tarcia głowy cukru, mielenia migdałów i namaczania szafranu w wódce. Ponieważ nie było to łatwe do przyrządzenia ciasto, każda gospodyni chciała za wszelką cenę dowieść swoich umiejętności kulinarnych. Dziś proces produkcji tego przysmaku nieco się zmienił, a panie domu bardzo często stawiają na sprawdzone produkty cukiernicze, które mogą kupić w http://asprod.com.pl/cukiernia jeśli same nie są w stanie poradzić sobie z tego rodzaju wypiekiem – po co odbierać przyjemność gościom, którzy na wielkanocną babkę z całą pewnością czekają?

Regionalne pyszności

Szukasz jakiegoś oryginalnego przepisu, którym będziesz mogła zaskoczyć całą rodzinę? Być może warto postawić na jakiś wypiek regionalny. Jednym z nich może być wielkanocna pascha, znana głownie na wschodzie Polski. To ciasto przyrządzane z twarogu, mleka, masła, zsiadłego mleka, śmietany, bakalii oraz czekolady. Najczęściej ma kształt piramidy lub gniazda i polewane jest konfiturą, np. żurawinową i ozdabiane suszonymi owocami lub skórką pomarańczową. Sprawdź, czy zasmakuje Twoim najbliższym!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZorza – Warszawa
Następny artykułMix granola – mrożony jogurt
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here