Na dworze coraz cieplej, ale do lata jeszcze daleko. Nie przeszkadza mi to jednak, żeby na dobre przywitać letnie przysmaki w swoim menu. Mix Granola – czyli mix mrożonego jogurtu z dodatkami – to odkrycie tego sezonu.Ostatnio rozskamowałam się w Mix Granoli – Redberry premium frozen yogur&health bar. Niestety taki deser, choć pyszny i zdrowszy od tradycyjnych lodów, kosztuje ok. 15 zł. Codzienna przyjemność może mocno nadszarpnąć nasz portfel, dlatego też postanowiłam przygotować taki deser w domu. To co lubię w tym przysmaku to to, że oprócz jogurtu, który jest w tym przypadku podstawą można stworzyć go z dowolnych ulubionych dodatków. Poniżej przedstawiam mój ulubiony zestaw.
Do przygotowania Mix Granoli potrzebujemy:
- jogurt grecki (ok. 400 gr)
- garść winogron (lub kiwi, banany itp.)
- 1/2 melona
- garść płatków z otrąb pszennych
- garść płatków granola (dowolny smak)
- suszoną żurawinę lub rodzynki
- 3 łyżeczki cukru pudru lub cukru waniliowego
- opcjonalnie sorbet np. o smaku mango
Sposób przygotowania:
I Jogurt grecki zmiksuj z 3 łyżeczkami cukru pudru lub cukru waniliowego. Odstaw do zamrażalnika na ok. 2-3 h. Co jakiś czas wyjmij jogurt i zmiksuj go ponownie, żeby docelowo uzyskać jednolitą i gładką masę.
II Przygotuj sobie ulubione dodatki, dokładnie umyj owoce i pokrój na kostkę o dwolnych rozmiarze.
III Zmrożony jogurt umieść w maszynie do lodów i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji lodów.
IV W wysokim pojemniku lub szklance umieść warstwę owoców, płatków, żurawinę i mrożony jogurt i tak do zapełnienia całego naczynia.
V Deser z wierzchu udekoruj łyżką sorbetu owocowego.
Smacznego 🙂





