Ostatnio podczas zakupów ubraniowych dowiedziałam się, że marks Marks & Spencer poza odzieżą ma w swojej ofercie również produkty żywnościowe. Stoiska z żywnością M&S możemy znaleźć w większych sklepach tej sieci np. w Warszawie (CH Arkadia). Produkty te bardzo przypadły mi do gustu nie tylko ze względu na podwyższoną jakość, ale również dostępną cenę. Można trafić na promocję sięgającą nawet 50 % i tak np. dobry makaron spaghetti można kupić już za 3,5 a sos pikantny w słoiku za niecałe 6 zł. Zaimponowała mi również oferta win, gdzie przy każdym z nich widnieje informacja z czym najlepiej dany alkohol serwować, do czego pasuje najbardziej. Możemy tu znaleźć wina najlepsze do serów, sałatek, włoskiej pasty czy deserów a także do różnych mięs i ryb. Dodatkowo sklep oferuje produkty często niedostępne w typowych supermarketach. Zdecydowanie bardziej aromatyczne herbaty również przyciągnęły moją uwagę. Ja na pewno będę tam zaglądać częściej i Was też namawiam :).
Z takich nowo-odkrytych produktów M&S postanowiłam zrobić spaghetti. Niestety marka nie sprzedaje mięs ani serów dlatego też musiałam je kupić w innym sklepie, ale starałam się nie zaniżyć jakości pozostałych produktów i wyszukałam te lepsze.
Do przygotowania Spaghetti na ostro (dwie duże porcje) potrzebujemy:
- makaron Spaghetti (pół opakowania)
- 500 gr mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 1 słoik sosu pomidorowego (najlepiej ostrego)
- 5 dużych łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbków czosnku
- 1 ostrej papryczki
- 2 świeżych pomidorów
- pieprzu i pieprzu ziołowego, soli, czosnku granulowanego
- ok. 10 dag sera długo dojrzewającego (parmezan lub inny)
- 50 ml wina czerwonego, wytrawnego
Krok I
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przekładamy do miski i odpowiednio doprawiamy (solą, pieprzem i czosnkiem) i odstawiamy na chwilę.
Krok II
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, aż nabierze delikatnie rumianego koloru. Przy okazji z czosnku można także zrobić syrop na przeziębienie (z dodatkiem kilku składników). Do czosnku dorzucamy przyprawione mięso i smażymy ok. 5-7 minut, dwukrotnie dolewając po odrobinie wina czerwonego.
Krok III
Do mięsa wlewamy sos ze słoiczka (oczywiście sos można przygotować samemu natomiast ja postanowiłam wykorzystać gotowy marki Marks & Spencer). Do całości wrzucamy 1 pokrojoną na drobno papryczkę i 1,5 pomidora również pokrojonego w kostkę.
Krok IV
Całość chwilkę smażymy i odstawiamy na bok, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły.
Krok V
Gotujemy wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzucamy nasz makaron, delikatnie solimy i gotujemy ok. 9 – 11 minut. Najlepiej smakuje al dente, ale również lekko twardy makaron w wersji Spaghetti łatwiej się je :).
Krok VI
Tarkujemy ser do posypania dania. Odrobinę wrzucamy również do gotowego sosu.
Krok VII
Podgrzewamy ponownie nasz sos z mięsem i serem.
Krok VII
Gotowy makaron odcedzamy i nakładamy na talerzyki. Polewamy obficie sosem z mięsem. Ozdabiamy świeżymi pomidorami i z wierzchu posypujemy tartym serem.
Wskazówka:
Warto takie Spaghetti na ostro podawać z tym samym winem, w którym dusiliśmy mięso. Dzięki temu wszystkie elementy tego dania będą się idealnie ze sobą komponowały.
Smacznego! 🙂






Mniam mniam 🙂 danie wygląda apetycznie, aż zgłodniałam. Uwielbiam makarony 🙂
Ale zgłodniałam …:) Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chyba wybiorę się do sklepu po produkty i zrobię taką pyszną kolację 🙂