Być może moje nadmorskie pochodzenie wpłynęło na uwielbienie do owoców morza, albo to miłość, której powodów lepiej nie szukać – tak jest, po prostu. Krewetki dzisiaj będą królowały na moim stole, a podam je ze szpinakiem i białym ryżem.
Krewetki mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam je w sushi, a także z makaronem czy ryżem, z czosnkiem, na ostro, na słodko. Te koktajlowe, królewskie i te tygrysie. Wszystkie jednakowo.
Moja dzisiejsza propozycja na obiad to krewetki tygrysie na ostro w maśle czosnkowym, ze szpinakiem i białym ryżem. Dzień przed przygotowaniem krewetek w maśle czosnkowym trzymam je przez noc w ostrej marynacie.
Do przygotowania dania dla 2 osób będziemy potrzebować:
- krewetki tygrysie (ok. 10 sztuk)
- biały ryż
- łyżka masła
- szpinak
- sól, pieprz
Masło czosnkowe:
- 1/2 kostki masła
- 2 duże ząbki czosnku
Ostra marynata:
- oliwa
- ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ostra marynata:
I Dzień przed podaniem dania przygotuj odpowiednio krewetki. Krewetki gotuje się bądź smaży krótko, ponieważ zbyt długa obróbka powoduje, że stają się twarde i suche. Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek najpierw wrzuć je na ok. 3 min do wrzącej, lekko osolonej wody. Po lekkim ostudzeniu, zaczynając od głowy, pozbądź się całego pancerzyka (oczywiście pozostaw ogon). Natnij grzbiet każdej krewetki i usuń z niej żyłkę czyli przewód pokarmowy.
Krewetki mrożone wystarczy krótko ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw.
II Papryczkę chili i czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy. Dorzuć krewetki i podsmaż ok. 30 sekund. Krewetki w marynacie przelej do zamykanego naczynia i odłóż na noc, aby nabrały ostrości i czosnkowego posmaku.
Masło czosnkowe:
I Masło czosnkowe przygotowuje się tuż przed przyrządzaniem dania. Wystarczy do połowy kostki masła dodać 2 posiekane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.
Krewetki na ostro w maśle czosnkowym ze szpinakiem i białym ryżem:
I Masło czosnkowe jest już gotowe, więc kolejny krok to ugotowanie białego ryżu. Wrzuć ryż do gotującej się wody i gotuj aż będzie lekko miękki. Ryż najlepiej smakuje podany lekko na sypko.
II Masło czosnkowe połóż na rozgrzanej patelni i dorzuć do niego zamarynowane krewetki. Podsmażaj ok. 1 minuty z każdej strony i przełóż do miseczki, pozostawiając roztopione masło na patelni.
III Szpinak (świeży – drobno posiekaj lub już posiekany mrożony) wrzuć na patelnię. Podsmażaj, a w między czasie dodaj do niego soli, pieprzu, chili i odrobinę posiekanego czosnku.
IV Wyłóż na talerz kulkę ryżu, kulkę szpianku i krewetki.
Smacznego 🙂





