Krewetki ze szpinakiem

0
2699

Być może moje nadmorskie pochodzenie wpłynęło na uwielbienie do owoców morza, albo to miłość, której powodów lepiej nie szukać – tak jest, po prostu. Krewetki dzisiaj będą królowały na moim stole, a podam je ze szpinakiem i białym ryżem.

Krewetki mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam je w sushi, a także z makaronem czy ryżem, z czosnkiem, na ostro, na słodko. Te  koktajlowe, królewskie i te tygrysie. Wszystkie jednakowo.

IMG_9093

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to krewetki tygrysie na ostro w maśle czosnkowym, ze szpinakiem i białym ryżem. Dzień przed przygotowaniem krewetek w maśle czosnkowym trzymam je przez noc w ostrej marynacie.

Do przygotowania dania dla 2 osób będziemy potrzebować:

  • krewetki tygrysie (ok. 10 sztuk)
  • biały ryż
  • łyżka masła
  • szpinak
  • sól, pieprz

Masło czosnkowe:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże ząbki czosnku

IMG_9053

Ostra marynata:

  • oliwa
  • ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ostra marynata:

I Dzień przed podaniem dania przygotuj odpowiednio krewetki. Krewetki gotuje się bądź smaży krótko, ponieważ zbyt długa obróbka powoduje, że stają się twarde i suche. Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek najpierw wrzuć je na ok. 3 min do wrzącej, lekko osolonej wody. Po lekkim ostudzeniu, zaczynając od głowy, pozbądź się całego pancerzyka (oczywiście pozostaw ogon). Natnij grzbiet każdej krewetki i usuń z niej żyłkę czyli przewód pokarmowy.

Krewetki mrożone wystarczy krótko ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw.

II Papryczkę chili i czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy. Dorzuć krewetki i podsmaż ok. 30 sekund. Krewetki w marynacie przelej do zamykanego naczynia i odłóż na noc, aby nabrały ostrości i czosnkowego posmaku.

Masło czosnkowe:

I Masło czosnkowe przygotowuje się tuż przed przyrządzaniem dania. Wystarczy do połowy kostki masła dodać 2 posiekane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.

IMG_9057

Krewetki na ostro w maśle czosnkowym ze szpinakiem i białym ryżem:

I Masło czosnkowe jest już gotowe, więc kolejny krok to ugotowanie białego ryżu. Wrzuć ryż do gotującej się wody i gotuj aż będzie lekko miękki. Ryż najlepiej smakuje podany lekko na sypko.

II Masło czosnkowe połóż na rozgrzanej patelni i dorzuć do niego zamarynowane krewetki. Podsmażaj ok. 1 minuty z każdej strony i przełóż do miseczki, pozostawiając roztopione masło na patelni. IMG_9068IMG_9072

III Szpinak (świeży – drobno posiekaj lub już posiekany mrożony) wrzuć na patelnię. Podsmażaj, a w między czasie dodaj do niego soli, pieprzu, chili i odrobinę posiekanego czosnku. IMG_9065IMG_9066

IV Wyłóż na talerz kulkę ryżu, kulkę szpianku i krewetki.IMG_9087

Smacznego 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Krewetki ze szpinakiem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 2 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJajecznica ze szczypiorkiem
Następny artykułPierogi z kapustą i grzybami
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here