Polacy coraz bardziej otwierają się na dania i składniki kuchni orientalnej. Chętniej zaglądamy nie tylko do japońskich, koreańskich czy indyjskich restauracji, ale przede wszystkim kupujemy produkty typowe dla dań z tych regionów. W polskich marketach na stałe rozgościły się placki tortilli, glony nori czy hummus, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Widziałaś go kiedyś na sklepowej półce, ale nie do końca wiesz, co to właściwie jest i z czym można to jeść? Poniżej rozwiewamy Twoje wszelkie wątpliwości.
Co to jest hummus?
Hummus to nic innego jak pasta z ciecierzycy, która według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. To jeden z najpopularniejszych składników w kuchni arabskiej, żydowskiej, greckiej i libańskiej. Oprócz ciecierzycy pospolitej, w tradycyjnym hummusie znajdują się czosnek, sok z cytryny, oliwa i tahini (pasta z nasion sezamu). Niepozorny hummus, który rozsławili na cały świat wegetarianie, to prawdziwa bomba witaminowa. Niewątpliwą zaletą jest bardzo duża zawartość żelaza i witaminy C, która poprawia odporność i zapobiega niedokrwistości. Dodatkowo w humusie znajdują się błonnik i białko, a także spora ilość kwasu foliowego, manganu i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak przygotować hummus?
Hummus opanował polskie sklepy. Znajdziesz go bez problemu w czołowych hipermarketach. Z racji tego, że przeważnie nie zawiera cukru i glutenu, jak choćby produkty od http://www.primavika.pl/, szukaj go w działach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Możesz też przygotować go w swoim domu. Potrzebne będzie Ci 250 g ciecierzycy, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki tahini, trochę soku z cytryny, oliwa i sól. Najważniejsze jest to, żeby ciecierzyca moczyła się przez kilka godzin – najlepiej zostawić ją na całą noc (możesz też kupić puszkowaną – wtedy wystarczy po prostu odcedzić zalewę ze środka). Następnie gotują ją przez 8 minut, a po przełożeniu na durszlak zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie obierz czosnek i wyciśnij sok z cytryny. Ciecierzyca nie jest już gorąca? Świetnie! W takim razie wszystkie składniki dodaj do blendera lub malaksera, zmiksuj na gładką masę i przełóż do miski. Podano do stołu!
Z czym można jeść hummus?
Hummus bardzo dobrze smakuje z pieczywem – najlepiej ciemnym lub pitą. Można też używać go na imprezach jako dip do słonych przekąsek, takich jak krakersy, chipsy, tortille czy precle. Coraz częściej dodawany jest także jako sos do sałatek, na przykład z rukolą, kurczakiem, granatem, fetą czy suszonymi, czerwonymi pomidorami. Hummus stosowany jest również jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio hitem stał się kurczak w posmarowanych hummusem (najlepiej z dodatkiem chili) plackach tortilli. Polacy polubili też szaszłyki marynowane w zalewie z hummusu i soku z limonki (lub cytryny) i zupy-krem z cukinii z dodatkiem hummusu.