Amerykańskie Pancakesy to naleśniki na grubym. Przepisów na Pancakesy jest wiele, ale wszystkie bazują na tych samych podstawowych składnikach tkj. mąka, jajka i mleko. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie naleśniki są podawane na śniadanie, podczas gdy u nas to typowy deser. Ja najbardziej lubię lekko słodkie Pancakesy, które nawet same pysznie smakują. Dla łasuchów – naleśniki można podawać z masłem i syropem klonowym, z owocami i bitą śmietaną, z dżemem lub miodem albo tylko posypane cukrem i skropione delikatne sokiem z cytryny. Niezależnie od tradycji, pancakesy lubi chyba każdy.
Pancakesy w Stanach są odpowiednikiem naszych pączków, które szczególnie w „tłusty wtorek” (odpowiednik naszego tłustego czwartku) są głównym posiłkiem Amerykanów. Z takiego samego powodu jak u nas. Posiadają duże ilości cukru, tłuszczu i mąki, które powinniśmy ograniczać w czasie Wielkiego Postu.
Do przygotowania 6 grubych Pancakesów potrzebujemy (porcja wystarczająca dla 2 osób):
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ew. tortowej)
- 2 jajka,
- półtora szklanki (350 ml) mleka.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki stołowe masła lub oleju roślinnego,
- 6 łyżeczek cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- szczypta soli
- 2 łyżki wody gazowanej.
W misce rozbijamy jajka i je ubijamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, ale jeszcze nie mieszamy!
Krok II
Do miski dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Lepiej robić to turami, tak aby łatwiej było kontrolować gęstość masy. Mieszamy delikatnie, próbując rozbić wszelkie grudki w cieście. Całość mieszamy aż do uzyskania płynnej masy o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa będzie zbyt płynna nasze Pancakesy będą płaskie, twarde i gumowe.
Krok III
Rozgrzewamy patelnię na małym lub średnim ogniu. Upewnijmy się, że patelnia jest odpowiednio wysmarowana masłem (lub innym tłuszczem), tak aby naleśniki się nie przypaliły.
Krok IV
Żeby sprawdzić czy patelnia jest odpowiednio nagrzana skropmy ją delikatnie wodą. Jeśli skwierczy oznacza to, że patelnia jest już gotowa do użycia.
Krok V
Wlewamy około 3 łyżek stołowych z chochelki na natłuszczoną i gorącą patelnię. Najlepiej na początek wlać mniejszą ilość ciasta, a następnie powoli wlewać ciasto na patelnię zwiększająć rozmiar pancakesa.
Krok VI
Ciasto smażymy przez około 2 minuty i następnie przewracamy na druga stornę, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok VII
Na koniec dodajemy nasz ulubiony składnik: masło, masło orzechowe, syrop, miód, czekoladę, owoce z bitą śmietaną. Wybór jest ograniczony tylko Twoją fantazją.
Smacznego! 🙂






Moje ulubione <3
jesteś super jak ten pankejk 🙂