Jak dobrze i tanio wyposażyć małą gastronomię?

0
3262

Własna restauracja lub choćby niewielki bar szybkiej obsługi to ostatnimi czasy niezwykle modny pomysł na biznes. Co ciekawe, wśród osób decydujących się na takie przedsięwzięcie nie brakuje amatorów, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z gastronomią.

Własna restauracja lub choćby niewielki bar szybkiej obsługi to ostatnimi czasy niezwykle modny pomysł na biznes. Co ciekawe, wśród osób decydujących się na takie przedsięwzięcie nie brakuje amatorów, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z gastronomią. Dla nich otwarcie baru jest niewątpliwie prawdziwym wyzwaniem, ponieważ już samo wyposażenie lokalu we wszystkie niezbędne sprzęty może sprawiać sporo problemów, zarówno technicznych, jak i finansowych.

Pomysłowy wystrój to nie wszystko

Przedsiębiorcy stawiający pierwsze kroki w branży gastronomicznej, często skupiają się na wystroju lokalu. Jest to oczywiście uzasadnione, bowiem pomysłowa i atrakcyjna aranżacja baru jest istotnym elementem przyciągającym klientów. Równie ważne jest jednak wyposażenie lokalu w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, którego zadaniem jest ułatwienie przyrządzania i serwowania posiłków, a także zapewnienie wymaganych przez przepisy warunków sanitarno-higienicznych. Jak się okazuje, wybór wszystkich potrzebnych sprzętów i urządzeń nie jest łatwy. Właściciele często mają kłopot z dopasowaniem wyposażenia kuchennego do profilu działalności, a także konkretnych potrzeb swojego lokalu. Często np. zapominają, że inne urządzenia potrzebne są do baru sałatkowego, inne do pizzerii, a jeszcze inne do baru serwującego naleśniki. Przykładowo o ile w barze sałatkowym przydaje się wydajna szatkownica do warzyw, o tyle w pizzerii ten sprzęt jest po prostu zbędny. Częstym błędem jest zakup zbyt małej chłodziarki lub niedopasowanych do warunków przyłączeniowych zmywarki do naczyń i innych urządzeń. Niestety niewłaściwy dobór sprzętu skutkuje potem licznymi problemami, które ujawniają się już po rozpoczęciu działalności. Zbędny sprzęt okazuje się niepotrzebnym wydatkiem, a braki w wyposażeniu obniżają wydajność kuchni, co z kolei nie pozwala osiągnąć zamierzonego wyniku finansowego.

Wyposażenie lokalu warto powierzyć profesjonalistom

Ograniczone środki finansowe często skłaniają przedsiębiorców do samodzielnego wyszukiwania sprzętu i wybieranie wyłącznie tego najtańszego, często używanego. Niestety w efekcie nierzadko okazuje się, że po kilku miesiącach takie urządzenia odmawiają posłuszeństwa i wymagają kosztownych remontów lub napraw. Tymczasem obniżenie kosztów inwestycji jest możliwe, bez ponoszenia takiego ryzyka. Są bowiem firmy, które oferują kompleksowe wyposażenie gastronomii, świadcząc przy tym profesjonalne usługi doradcze. Powierzając wyposażenie swojego lokalu takiej firmie, można liczyć na to, że wszelkie urządzenia zostaną idealnie dopasowane do budżetu oraz potrzeb baru. Wiele z takich firm, jak np. XXLGastro świadczy takie usługi online, zapewniając bezpłatny kontakt z profesjonalnym doradcą przez internet lub telefon, a także oferując bardzo szeroki wybór doskonałej jakości urządzeń w najkorzystniejszych cenach – od zaawansowanego sprzętu do obróbki cieplnej potraw, poprzez przydatne w kuchni akcesoria do przygotowywania posiłków, na drobnej zastawie stołowej skończywszy.

Osoby niemające doświadczenia w branży gastronomicznej i chcące mieć w swoim lokalu dobrej jakości wyposażenie w dobrej cenie, powinny korzystać z pomocy profesjonalnych firm. Tylko w ten sposób będą mogli skompletować wyposażenie w 100% dopasowane do potrzeb, nie ponosząc zbędnych wydatków.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNaleśnikarnia Cuda Wianki w Gdyni
Następny artykułSmażony ryż z kurczakiem
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here