Dzisiaj propozycja dla spóźnialskich czyli łatwa w przygotowaniu walentynkowa kolacji. Prosty i efektowny pomysł na to, jak przez żołądek trafić do serca.
Wszystkich, którzy jeszcze nie sprawili żadnej niespodzianki swojej Walentynce, zachęcam do przygotowania romantycznej kolacji. Jajecznicy nie uda się zepsuć, a drobny akcent sercowy na koniec na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy.
Do przygotowania jajecznicy ze szczypiorkiem dla 2 osób potrzebujemy:
- 5-6 jajek jajka
- szczypiorek
- łyżeczkę masła
- szczyptę soli, pieprzu
- ulubione pieczywo
- 2 plastry pomidora
Sposób przygotowania:
I Umyj dokładnie jajka i szczypiorek. Posiekaj szczypiorek na drobne kawałki.
II Nałóż łyżeczkę masła na patelnię i odpowiednio ją rozgrzej.
III W międzyczasie, gdy nagrzewasz patelnię, wbij 5-6 jajek do niewielkiej miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i rozbełtaj pożądnie.
IV Do rozbełtanych jajek dodaj posiekany szczypiorek.
V Przygotuj sobie walentynkowy akcent. Przekrój pomidora na 2 połówki i z każdej z nich odkrój plasterek o grubości ok. 0,5 cm. Wykrój z plasterków pomidora kształt serca i przez miąższ przełóż kawełek szczypiorku (a la strzała Amora).
VI Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozbełtane jajka ze szczypiorkiem. Odczekaj kilka sekund i zacznij bełtać jajka na patelni. Jak jajecznica będzie odpowiednio ścięta zdejmij patelnię z palnika.
VII Jajecznicę nałóż na talerz. Podawaj w towarzystwie pieczywa, a z wierzchu udekoruj sercem przebitym strzałą.
Oczywiście taką jajecznicę można serwować nie tylko od święta. To świetny pomysł również na śniadanie do łóżka.
Smacznego! 🙂





