Poniedziałek najlepiej zacząć od pysznego i pożywnego śniadania. Im bardziej kolorowe danie tym lepiej smakuje i to się sprawdza. Na dobry początek kolejnego, pełnego wyzwań tygodnia proponuję Wam jajecznicę z czerwonymi pomidorami.
Ostatnio jajecznica po długiej nieobecności zagościła w moim jadłospisie. Za każdym razem staram się ją przygotować z innymi dodatkami. Smakuje, urozmaicam i szukam swojego ulubionego przepisu na ten łatwy i szybki w przygotowaniu posiłek.
Do przygotowania jajecznicy z pomidorami dla 1 osoby będziemy potrzebować:
- 2 jajka
- 1-2 pomidory
- łyżeczkę masła
- szczyptę soli, pieprzu
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
I Umyj dokładnie jajka i pomidory.
II Nałóż łyżeczkę masła na patelnię i odpowiednio ją rozgrzej.
III W międzyczasie, gdy rozgrzewasz patelnię, wbij 2 jajka do niewielkiej miseczki. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i rozbełtaj pożądnie.
IV Już teraz przygotuj sobie pomidory. Pokrój 1 pomidora na cienkie plasterki i rozłóż na talerzu tworząc taki a la kwiatek. Drugiego pomidora (bądź jego połowę w zależności od upodobań) pokrój w kostkę.
V Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozbełtane jajka. Odczekaj kilka sekund, dorzuć pokrojone pomidory i zacznij bełtać jajka na patelni. Pomidory najlepiej dodać na sam koniec, żeby jajecznica nie była zbyt mokra. Pomidory w krótką chwilę podrzeją się i zyskają miękkości, nie tracąc przy tym cennych właściwości. Jak jajecznica będzie odpowiednio ścięta zdejmij patelnię z palnika.
VI Jajecznicę nałóż na udekorowany pomidorami talerz. Podawaj w towarzystwie pieczywa.
Smacznego 🙂






Pięknie podane 🙂 Ja jeszcze dodałabym pokrojony szczypiorek do tego wszystkiego, pozdrawiam.