Jajecznica z boczkiem i serem

0
3543

Kolejny prosty przepis, ale efekt smakowy uwielbiam. Jajecznica z podsmażonym boczkiem posypana tartym serem. Do tego kawałek świeżego pieczywa i pomidor dla zachowania zdrowia. Nie ma bardziej smacznego pożywnego śniadania z jajek.

Muszę się przyznać, że dopiero od niedawna wprowadziłam jejecznicę ponownie do mojego menu. Staram się przygotować ją w niedziele, bo choć szybka w zrobieniu, wymaga odrobinę więcej czasu niż standardowa kanapka czy płatki z mlekiem. Dziś proponuję Wam połączyć tę jajeczną ucztę z odrobiną wysmażonego boczku i żółtym serem, którym delikatnie posypiemy danie.

IMG_8464Do przygotowania jajecznicy z boczkiem dla 1 osoby potrzebujemy:

– 2 jajka

– kawałek wędzonego boczku

– łyżeczkę masła

– szczyptę soli, pieprzu

– ulubione pieczywo

– odrobinę tartego żółtego sera

– 1/2 pomidora

I Pokrój boczek na drobną kostkę i umyj dokładnie jajka.IMG_8471

II Nałóż łyżeczkę masła na patelnię i odpowiednio ją rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Podsmażaj go tylko do momentu, aż cały będzie miał brązowy kolor. To gwarantuje, że boczek będzie doskonale chrupiący, ale nie spalony.IMG_8470IMG_8468

III W międzyczasie, gdy podsmażasz boczek wbij 2 jajka do niewielkiej miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i rozbełtaj pożądnie. IMG_8472

IV Jeśli boczek jest już idealnie zarumieniony odlej odrobinę tłuszczu (masło i ten, który powstał w trakcie smażenia boczku). Taka jajecznica sama w sobie jest już kaloryczna, więc zadbajmy o to, żeby w miarę możliwości zminimalizować kalorie tam, gdzie nie wpłyną one na smak końcowy.IMG_8473IMG_8474

V Postaw ponownie patelnię z boczkiem na ogień i wrzuć rozbełtane jajka. Odczekaj kilka sekund i zacznij bełtać jajka na patelni. Jak jajecznica będzie odpowiednio ścięta zdejmij patelnię z palnika.

VI Jajecznicę nałóż na talerz, delikatnie posyp utartym żółym serem. Podawaj w towarzystwie pieczywa i soczystych pomidorów.

IMG_8483IMG_8480Smacznego 🙂

 

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Jajecznica z boczkiem i żółtym serem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 2 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSałatka z winogronami i pomelo
Następny artykułJustin Bieber kulinarnego świata czyli 16 letni szef Flynn McGarry.
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here