Kolejny prosty przepis, ale efekt smakowy uwielbiam. Jajecznica z podsmażonym boczkiem posypana tartym serem. Do tego kawałek świeżego pieczywa i pomidor dla zachowania zdrowia. Nie ma bardziej smacznego pożywnego śniadania z jajek.
Muszę się przyznać, że dopiero od niedawna wprowadziłam jejecznicę ponownie do mojego menu. Staram się przygotować ją w niedziele, bo choć szybka w zrobieniu, wymaga odrobinę więcej czasu niż standardowa kanapka czy płatki z mlekiem. Dziś proponuję Wam połączyć tę jajeczną ucztę z odrobiną wysmażonego boczku i żółtym serem, którym delikatnie posypiemy danie.
Do przygotowania jajecznicy z boczkiem dla 1 osoby potrzebujemy:
– 2 jajka
– kawałek wędzonego boczku
– łyżeczkę masła
– szczyptę soli, pieprzu
– ulubione pieczywo
– odrobinę tartego żółtego sera
– 1/2 pomidora
I Pokrój boczek na drobną kostkę i umyj dokładnie jajka.
II Nałóż łyżeczkę masła na patelnię i odpowiednio ją rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Podsmażaj go tylko do momentu, aż cały będzie miał brązowy kolor. To gwarantuje, że boczek będzie doskonale chrupiący, ale nie spalony.
III W międzyczasie, gdy podsmażasz boczek wbij 2 jajka do niewielkiej miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i rozbełtaj pożądnie.
IV Jeśli boczek jest już idealnie zarumieniony odlej odrobinę tłuszczu (masło i ten, który powstał w trakcie smażenia boczku). Taka jajecznica sama w sobie jest już kaloryczna, więc zadbajmy o to, żeby w miarę możliwości zminimalizować kalorie tam, gdzie nie wpłyną one na smak końcowy.
V Postaw ponownie patelnię z boczkiem na ogień i wrzuć rozbełtane jajka. Odczekaj kilka sekund i zacznij bełtać jajka na patelni. Jak jajecznica będzie odpowiednio ścięta zdejmij patelnię z palnika.
VI Jajecznicę nałóż na talerz, delikatnie posyp utartym żółym serem. Podawaj w towarzystwie pieczywa i soczystych pomidorów.
Smacznego 🙂





