Deser ten jest smaczny, zdrowy i naprawdę efektowny. Łatwy w przygotowaniu, a zachwyci nawet najbardziej wybrednego gościa.
Do przygotowania deseru potrzebujemy (porcje dla 4 osób):
- 2 galaretek (smak dowolny)
- miseczki owoców: winogorna, maliny, borówki (w zależności od upodobania)
- 1/2 opakowania schłodzonej śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
Jogurt mrożony:
- mróżonych owoców (np. truskawki, banany i jagody)
- 1/2 szklanki schłodzonego mleka
- łyżeczkę cukru waniliowego
Krok I
Najlepiej dzień przed podaniem deseru przygotowujemy galaretkę. Do galaretki (z opakowania) dolewamy 500 ml gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dla 4 osób musimy przygotować 2 galaretki. Rozlewamy najlepiej do pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej galaretki wrzucamy ulubione owoce (nie wrzucajmy owoców kiwi i ananasa, ponieważ ich dodatek spowoduje, że galaretka nie zastygnie). Wystygnięte pucharki z galaretką wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin aż do zastygnięcia.
Krok II
Przed podaniem deseru miksujemy śmietanę kremówkę z 1 łyżeczką cukru waniliowego. Bita śmietana nie musi być mocno sztywa.
Krok III
Do wysokiego naczynia wrzucamy nasze zamrożone owoce, dolewamy 1/2 szklanki zimnego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego. Całość miksujemy blenderem ok. 10 minut, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencja lekko roztopionych lodów).
Krok IV
Dla uzyskania najlepszego efektu wizualnego galaretkę z pucharków przekładamy w całości na talerzyk. Na wierzch nakładamy łyżkę bitej śmietany i łyżkę mrożonego jogurtu (w dowolny sposób), posypujemy hojnie owocami i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15-20 minut.
Lekko zmrożony deser ozdabiamy kostką ulubionej czekolady i delektujemy się jego smakiem.
Smacznego 🙂





