Racuchy z jagodami to mój ulubiony deser w okresie wakacyjnym, a muszę się przyznać, że niekiedy zastępują mi nawet śniadanie. Węglowodany dodają energii, a dzięki owocowemu nadzieniu racuchy sprawiają wrażenie zdrowych. Chociaż mama zawsze ostrzegała „nie jedz, bo gorące – dostaniesz skrętu kiszek” to niestety racuchy najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Do przygotowania 20 racuchów potrzebujemy:
- mąkę pszenną (2,5 szklanki)
- drożdże (30 gramów)
- 1 całe jajko
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ciepłe mleko (1 i 1/3 szklanki)
- szklanka jagód
Sos jagodowy:
- zimnej śmietanki 30 % (ok. 150 ml)
- ½ szklanki zamrożonych jagód
- 1 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego
Krok I
Mąkę pszenną wsypujemy do dużej miski i wydrążamy zagłębienie. W zagłębieniu rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier, 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość lekko zagniatamy i odstawiamy na kwadrans.
Krok II
Następnie do miski z ciastem wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka), dodajemy całe jajko, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przypominającej bardzo gęstą śmietanę.
Krok III
Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 60 minut w ciepłe miejsce tak aby ciasto nabrało objętości .
Krok IV
Dokładnie myjemy jagody i podsuszamy np. ręcznikiem papierowym.
Krok V
Gotowe ciasto ponownie mieszamy. Nabieramy kopiastą łyżkę ciasta i do środka wkładamy łyżkę jagód. Kulki ciasta rozkładamy na rozgrzanym oleju i smażymy tak aby obie strony racucha nabrały złocistego koloru.
Krok VI
Wyciągamy zamrożone jagody i odstawiamy na ok. 10 minut. Miksujemy blenderem śmietankę razem z jagodami dodając odrobinę cukru.
Krok VII
Racuchy podajemy na ciepło polane zimnym sosem jagodowym.
SMACZNEGO 🙂






Wyglądają na tyle przepysznie, że ze zniecierpliwieniem czekam na przepis!