Domowe racuchy z jagodami

1
3414

Racuchy z jagodami to mój ulubiony deser w okresie wakacyjnym, a muszę się przyznać, że niekiedy zastępują mi nawet śniadanie. Węglowodany dodają energii, a dzięki owocowemu nadzieniu racuchy sprawiają wrażenie zdrowych. Chociaż mama zawsze ostrzegała „nie jedz, bo gorące – dostaniesz skrętu kiszek” to niestety racuchy najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

IMG_20150721_213446

Do przygotowania 20 racuchów potrzebujemy:

  • mąkę pszenną (2,5 szklanki)
  • drożdże (30 gramów)
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ciepłe mleko (1 i 1/3 szklanki)
  • szklanka jagód

Sos jagodowy:

  • zimnej śmietanki 30 % (ok. 150 ml)
  • ½ szklanki zamrożonych jagód
  • 1 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego

IMG_20150719_163703

Krok I

Mąkę pszenną wsypujemy do dużej miski i wydrążamy zagłębienie. W zagłębieniu rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier, 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość lekko zagniatamy i odstawiamy na kwadrans.

Krok II

Następnie do miski z ciastem wlewamy pozostałe mleko (1 szklanka), dodajemy całe jajko, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przypominającej bardzo gęstą śmietanę.

Krok III

Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 60 minut w ciepłe miejsce tak aby ciasto nabrało objętości .

Krok IV

Dokładnie myjemy jagody i podsuszamy np. ręcznikiem papierowym.

Krok V

Gotowe ciasto ponownie mieszamy. Nabieramy kopiastą łyżkę ciasta i do środka wkładamy łyżkę jagód. Kulki ciasta rozkładamy na rozgrzanym oleju i smażymy tak aby obie strony racucha nabrały złocistego koloru.IMG_20150719_163217IMG_20150719_163342

Krok VI

Wyciągamy zamrożone jagody i odstawiamy na ok. 10 minut. Miksujemy blenderem śmietankę razem z jagodami dodając odrobinę cukru.

Krok VII

Racuchy podajemy na ciepło polane zimnym sosem jagodowym.

IMG_20150720_175539

SMACZNEGO 🙂

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Racuchy z jagodami
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 1 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTagliatelle z szynką parmeńską i rukolą
Następny artykułTrattoria da Antonio czyli Warszawa po włosku
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here