Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i zdrowe, a nie chce Ci się wychodzić z domu to mam coś dla Ciebie. Wystarczy, że masz w domu kilka takich składników jak:
- orzechy laskowe,
- czekolada,
- 2 łyżki stołowe oleju z orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli.
Krok 1
Podgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Rozsyp orzechy na blachę i praż je póki będą ciemno brązowe i pachnące przez 12 – 15 minut. Staraj się poruszać blachą co kilka minut, abyś orzechy były wyprażone równomiernie po wszystkich stronach. Cały czas kontroluj sytuację, ponieważ perfekcyjnie wypieczone orzeszki mogą w chwilę stać się zwęglone.
Krok 2
Gdy orzechy laskowe wystarczająco się schłodzą (tak, że będzie można trzymać je w dłoni), przesyp je do miski lub shakera. Przykryj pojemnik z orzechami i trząś nim przez około 30 sekund. Pozwoli to na oddzielenie się skórek orzechów od orzechów.
Krok 3
Wrzuć orzechy do blendera. Miksuj je przez ponad 1-2 minuty. Orzechy zaczną przypominać pastę. Teraz dodaj szczyptę soli, która podkreśli smak orzechów. Masz gotowe masło orzechowe! Ale chwila, przecież nie przyszedłeś tutaj po przepis na masło orzechowe. Zapraszam Ciebie do kroku 4 po Domową Nutellę.
Krok 4
Kontynuuj miksowanie jeszcze przed ponad 5 minut póki nie powstanie gęsty płyn.
Krok 5
W rondelku umieść rozkruszoną czekoladę. Czekolada musi zostać roztopiona. Możesz ją roztopić na wolnym ogniu lub też w mikrofali. Niezależnie od tego jak roztopisz czekoladę musisz ją wpierw zmieszać ze skondensowanym mlekiem i miodem. Jeśli wybierzesz mikrofalę postaraj się mieszać masę co 20 sekund, aby masa się nie przypaliła i nie przestać mieszać masę, gdy już odpowiednio się zmiesza ze wszystkimi składnikami.
Krok 6
Już prawie Nutella jest gotowa. Ostatnim krokiem jest dodanie ciepłej czekolady do blendera w którym znajdują się zmielone na płyn orzechy.
Krok 7
Miksuj jeszcze przez ponad 1 – 2 minuty aż nie będzie już żadnych grudek. Im dłużej będziesz miksować tym gęstsza będzie Nutella.
Krok 8
Przestań miksować w momencie, gdy osiągniesz odpowiednią dla Ciebie konsystencje.
Krok 9
Smacznego! Ciesz się swoją domową Nutellą 🙂






a co mam zrobić jesli zrobiłam nutellę ,ale za słabo zblendowałam orzechy i teraz je czuć??? czy mogę drugi raz zblendować gotowy już krem czy to nic nie da??