1 . Ma właściwości lecznicze
Właściwości lecznice cydru znano już od dawna. Kapitan Cook podczas swoich wypraw korzystał z niego, aby leczyć szkorbut. Na początku XIX wieku, cydr został reklamowany jako lekarstwo na dnę moczanową. Jabłka mają wysokie stężenie związków fenolowych , które są pomocne w zapobieganiu chorobom serca i raka – więc sprawdza się stare powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.” Pół litra cydru może dostarczyć tę samą ilość przeciwutleniaczy i antyoksydantów jak kieliszek czerwonego wina. Cydr zawiera kwasy pomagające w zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych, jak również przynosi ulgę podczas bólu stawów.
2 . Chrzczenie cydrem
Wierzcie lub nie, ale uważa się, że w XIV wieku często używano cydru zamiast wody do chrztu. W Stanach Zjednoczonych podczas czasów kolonialnych woda była często niezdatna do picia i tak przez długi czas cydr był jedynym napojem do picia.
3 . Od jabłka do szklanki
Około 9 jabłek wystarczy, aby stworzyć jeden list jabłkowego cydru. Na początku XVIII wieku ze względu na niski koszt uprawy na drzewach i niski poziom alkoholu, cydr stał się najpopularniejszych trunkiem, tańszym nawet od wody. Cydr jest często przechowywane w kadziach przez okres do 2 lub 3 lat, po tym okresie trafia do butelek, ale jeśli jesteś naprawdę bardzo spragniony, można go już pić po trzymiesięcznym okresie fermentacji.
4 . Popularność
Aż do połowy 1800 roku cydr był najpopularniejszych owocowym napojem w USA i przez pewien czas był używany do zapłaty robotnikom podczas prac rolnych. Podobnie w Walii cydr był produkowany w małych ilościach na farmach jako napój do pracowników. Cydr stał się tak popularny , że w Wielkiej Brytanii ponad 45% jabłoni jest uprawianych specjalnie do wytwarzania cydru. Cydr posiada również długą historię w Australii. Pierwotnie Tasmania była nazywana jabłkową wyspą (Aple Isle).
5 . Długa historia
Najwcześniejszy zapiski dotyczące cydru jak napoju sięga 55 roku p.n.e. kiedy to Rzymianie przybyli po raz pierwszy do Anglii i spotkali wieśniaków pijących „coś” z jabłek. Jednak najstarsze dowody na ślady cydru znaleziono w delcie Nilu z już ponad 1300 roku p.n.e .