Ciasto 3 bit – Bez pieczenia na herbatnikach

1
8990
ciasto 3 bit bez pieczenia

3 bit to idealne ciasto dla tych, którym po prostu pieczenie ciast nie wychodzi. Jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. Ten pyszny deser nadaje się na każdą okazję.

Składniki

1

Masa toffi

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa w ulubionym smaku np. krówkowym

Masa budyniowa

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 100 g drobnego cukru

Bita śmietana

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 2 opakowania (po 12 g) fixu do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

Masa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • ½ kostki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • 3 opakowania herbatników (ok. 800 gr)

Krok I

Masa toffi

Jeśli zdecydujemy się na własnoręczne przygotowanie masy toffi (a nie na gotowy produkt) to przygotowywanie 3 bita zacznijmy od ugotowania skondensowanego mleka. Puszkę słodzonego mleka całkowicie zanurzamy w garnku z gorącą wodą i gotujemy przez ok. 2-3 godziny do otrzymania słodkiej masy. Ja jednak polecam gotowy produkt z masą kajmakową o smaku krówkowym. Dzięki temu czas przygotowania ciasta znacznie się skraca, a gotowa masa jest równie dobra jak ta ze skondensowanego mleka. W tym przypadku gotową puszkę z masą zanurzmy na chwilę w gorącej wodzie tuż przed rozkładaniem herbatników na blaszce, aby masa była bardziej płynna a tym samym lepiej się rozprowadzała na naszym herbatnikowym spodzie.

Krok II

Masa budyniowa

2 torebki z budyniem waniliowym lub śmietankowym dokładnie wymieszać w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko (1 i ¼ szklanki) zagotować. Gotujące się mleko odstawić z gazu i dolać nasz wymieszany budyń. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok III

Masa budyniowa c.d.

Zmiksować masło z cukrem aż do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i dalej miksować, tak aby nie powstawały grudki.

Krok IV

Bita śmietana

Lekko ubić śmietanę kremówkę, dodać cukier (2 łyżki), cukier waniliowy i 2 fixy do śmietany. Całość ubijać, aż do uzyskania sztywnej śmietany.

Krok V

Masa czekoladowa2

Rozpuścić tabliczkę ulubionej czekolady w rondelku. Powoli dodawać po odrobinie masła i śmietany kremówki mieszając na małym gazie do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Jeśli masa zbyt zgęstnieje można ją troszeczkę podgrzać i dolać jeszcze odrobinę śmietanki.

Krok VI

Nasmarować blaszkę tłuszczem i na całym spodzie rozłożyć herbatniki. Na I warstwę ciastek rozłożyć masę budyniową, następnie II warstwa herbatników, a na nią masa toffi, kolejno III warstwa herbatników i bita śmietana. Z wierzchu całość polewamy masą czekoladową (równomiernie lub tworząc dowolne wzorki).

Krok VII

Ciasto odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. 3 bit jednak najlepiej smakuje następnego dnia od przygotowania, kiedy to herbatniki odpowiednio nasiąkną i będą odpowiednio miękkie. Ciasto tuż przed podaniem możemy ozdobić orzeźwiającymi listkami mięty i świeżymi, lekko kwaskowatymi malinami. Dzięki temu ciasto nabierze lekkości, a całość nie zasłodzi gości.

3

Podsumowanie Przepisu
Przepis
ciasto 3 bit
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia Ocena
4 Based on 5 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić lody? – Przepis na domowe lody
Następny artykułPrzepis na Pancakes – Pancakes’y Amerykańskie
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here