3 bit to idealne ciasto dla tych, którym po prostu pieczenie ciast nie wychodzi. Jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. Ten pyszny deser nadaje się na każdą okazję.
Składniki
Masa toffi
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa w ulubionym smaku np. krówkowym
Masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 1 kostka masła
- 100 g drobnego cukru
Bita śmietana
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
- 2 opakowania (po 12 g) fixu do śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
Masa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- ½ kostki masła
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- 3 opakowania herbatników (ok. 800 gr)
Krok I
Masa toffi
Jeśli zdecydujemy się na własnoręczne przygotowanie masy toffi (a nie na gotowy produkt) to przygotowywanie 3 bita zacznijmy od ugotowania skondensowanego mleka. Puszkę słodzonego mleka całkowicie zanurzamy w garnku z gorącą wodą i gotujemy przez ok. 2-3 godziny do otrzymania słodkiej masy. Ja jednak polecam gotowy produkt z masą kajmakową o smaku krówkowym. Dzięki temu czas przygotowania ciasta znacznie się skraca, a gotowa masa jest równie dobra jak ta ze skondensowanego mleka. W tym przypadku gotową puszkę z masą zanurzmy na chwilę w gorącej wodzie tuż przed rozkładaniem herbatników na blaszce, aby masa była bardziej płynna a tym samym lepiej się rozprowadzała na naszym herbatnikowym spodzie.
Krok II
Masa budyniowa
2 torebki z budyniem waniliowym lub śmietankowym dokładnie wymieszać w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko (1 i ¼ szklanki) zagotować. Gotujące się mleko odstawić z gazu i dolać nasz wymieszany budyń. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok III
Masa budyniowa c.d.
Zmiksować masło z cukrem aż do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i dalej miksować, tak aby nie powstawały grudki.
Krok IV
Bita śmietana
Lekko ubić śmietanę kremówkę, dodać cukier (2 łyżki), cukier waniliowy i 2 fixy do śmietany. Całość ubijać, aż do uzyskania sztywnej śmietany.
Krok V
Masa czekoladowa
Rozpuścić tabliczkę ulubionej czekolady w rondelku. Powoli dodawać po odrobinie masła i śmietany kremówki mieszając na małym gazie do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Jeśli masa zbyt zgęstnieje można ją troszeczkę podgrzać i dolać jeszcze odrobinę śmietanki.
Krok VI
Nasmarować blaszkę tłuszczem i na całym spodzie rozłożyć herbatniki. Na I warstwę ciastek rozłożyć masę budyniową, następnie II warstwa herbatników, a na nią masa toffi, kolejno III warstwa herbatników i bita śmietana. Z wierzchu całość polewamy masą czekoladową (równomiernie lub tworząc dowolne wzorki).
Krok VII
Ciasto odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. 3 bit jednak najlepiej smakuje następnego dnia od przygotowania, kiedy to herbatniki odpowiednio nasiąkną i będą odpowiednio miękkie. Ciasto tuż przed podaniem możemy ozdobić orzeźwiającymi listkami mięty i świeżymi, lekko kwaskowatymi malinami. Dzięki temu ciasto nabierze lekkości, a całość nie zasłodzi gości.






Nie myślałem, że tak szybko w krótkim czasie można zrobić ciasto. Zero pieczenia tylko lodówka i gotowe ciasto.