Cheeseburger to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni amerykańskiej. W Stanach Zjednoczonych przez lata urósł do swoistego symbolu, stając się jednym z elementów tamtejszej kultury. Jest także bardzo popularny w Polsce. Dziś pokażę Wam, jak łatwo przyrządzić go w domu.
Przepis na cheesburgera jest bardzo prosty.
Do przyrządzenia jednej porcji potrzebujemy:
- 125 g wołowiny
- plaster żółtego sera (np.typu gouda)
- pół cebuli pokrojonej w pióra
- połowę kiszonego ogórka pokrojonego w plastry
- dwa liście sałaty lodowej
- ketchup
- majonez
- olej do smażenia/ew. patelnię grillową lub tradycyjny grill
- bułkę hamburgerową
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i zbijamy w kulkę. Następnie delikatnie rozpłaszczamy na kształt hamburgera, formując brzegi nożem. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy olej i czekamy, aż nabierze wysokiej temperatury. Mięso smażymy około 6 minut, po 3 minuty na każdą ze stron. W przypadku użycia grilla (lub patelni grillowej) powinniśmy delikatnie zmienić czas smażenia, biorąc pod uwagę jego temperaturę i wysokość osadzenia kratki. W tym czasie włączamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiając temperaturę 180 stopni. Bułkę przecinamy na pół i podgrzewamy w piekarniku ok. 1,5 minuty (jeżeli korzystamy z grilla, śmiało możemy położyć ją na kratkę). Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ją majonezem, układamy sałatę, na nią mięso, kładziemy ser, dodajemy keczup i kolejno ogórka, cebulę i ponownie sałatę. Całość po złożeniu możemy podgrzać jeszcze w piekarniku około 1 minuty. Smacznego!
Nietuzinkowe dodatki
Cheeseburger idealnie smakuje z klasycznymi frytkami oraz colą. Wskazany przepis jest tylko przykładowym sposobem na przygotowanie tego pysznego, amerykańskiego dania. Dodatki mogą zmieniać się w zależności od preferencji. Do cheesburgera możemy przygotować pieczone ziemniaki, także te słodkie. Można wzbogacać go nie tylko o składniki warzywne, takie jak chociażby czerwoną cebulę czy rukolę, ale także mięsne, np. boczek. Przepisów na cheesburgery szukać możemy nie tylko w książkach kucharskich, na wiele cennych przepisów można się natknąć w Internecie. Bardzo ciekawe pomysły znajdują się na stronie https://www.makro.pl/swiat-produktow/przepisy-kulinarne/przepisy-fast-food/cheeseburger, wzbogacone m.in. o sos BBQ, charakterystyczny dla kuchni USA. Warto je sprawdzić, może któryś z nich stanie się naszym ulubionym. Gdy już znajdziemy najbardziej odpowiadającą nam wersję cheesburgera, warto spróbować przyrządzić go dla znajomych. Z pewnością będzie to idealna potrawa na nadchodzący wielkimi krokami sezon grillowy. Istotne, żebyśmy w kuchni nieustannie poszukiwali ulubionych smaków. Cieszmy się gotowaniem, bawmy się różnymi przepisami, testujmy smakujmy!





