Cheeseburger – przepis na amerykańskiego klasyka

0
9956

Cheeseburger to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni amerykańskiej. W Stanach Zjednoczonych przez lata urósł do swoistego symbolu, stając się jednym z elementów tamtejszej kultury. Jest także bardzo popularny w Polsce. Dziś pokażę Wam, jak łatwo przyrządzić go w domu.

Przepis na cheesburgera jest bardzo prosty.

Do przyrządzenia jednej porcji potrzebujemy:

  • 125 g wołowiny
  • plaster żółtego sera (np.typu gouda)
  • pół cebuli pokrojonej w pióra
  • połowę kiszonego ogórka pokrojonego w plastry
  • dwa liście sałaty lodowej
  • ketchup
  • majonez
  • olej do smażenia/ew. patelnię grillową lub tradycyjny grill
  • bułkę hamburgerową

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i zbijamy w kulkę. Następnie delikatnie rozpłaszczamy na kształt hamburgera, formując brzegi nożem. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy olej i czekamy, aż nabierze wysokiej temperatury. Mięso smażymy około 6 minut, po 3 minuty na każdą ze stron. W przypadku użycia grilla (lub patelni grillowej) powinniśmy delikatnie zmienić czas smażenia, biorąc pod uwagę jego temperaturę i wysokość osadzenia kratki. W tym czasie włączamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiając temperaturę 180 stopni. Bułkę przecinamy na pół i podgrzewamy w piekarniku ok. 1,5 minuty (jeżeli korzystamy z grilla, śmiało możemy położyć ją na kratkę). Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ją majonezem, układamy sałatę, na nią mięso, kładziemy ser, dodajemy keczup i kolejno ogórka, cebulę i ponownie sałatę. Całość po złożeniu możemy podgrzać jeszcze w piekarniku około 1 minuty. Smacznego!

Nietuzinkowe dodatki

Cheeseburger idealnie smakuje z klasycznymi frytkami oraz colą. Wskazany przepis jest tylko przykładowym sposobem na przygotowanie tego pysznego, amerykańskiego dania. Dodatki mogą zmieniać się w zależności od preferencji. Do cheesburgera możemy przygotować pieczone ziemniaki, także te słodkie. Można wzbogacać go nie tylko o składniki warzywne, takie jak chociażby czerwoną cebulę czy rukolę, ale także mięsne, np. boczek. Przepisów na cheesburgery szukać możemy nie tylko w książkach kucharskich, na wiele cennych przepisów można się natknąć w Internecie. Bardzo ciekawe pomysły znajdują się na stronie https://www.makro.pl/swiat-produktow/przepisy-kulinarne/przepisy-fast-food/cheeseburger, wzbogacone m.in. o sos BBQ, charakterystyczny dla kuchni USA. Warto je sprawdzić, może któryś z nich stanie się naszym ulubionym. Gdy już znajdziemy najbardziej odpowiadającą nam wersję cheesburgera, warto spróbować przyrządzić go dla znajomych. Z pewnością będzie to idealna potrawa na nadchodzący wielkimi krokami sezon grillowy. Istotne, żebyśmy w kuchni nieustannie poszukiwali ulubionych smaków. Cieszmy się gotowaniem, bawmy się różnymi przepisami, testujmy smakujmy!

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Przepis na Cheesburgera
Opublikowane
Średnia Ocena
4 Based on 4 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTarta ze szparagami i boczkiem – obiad idealny
Następny artykułSmażone ziemniaki z boczkiem
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.
Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/metate/domains/czerwonywidelec.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here