Tradycja mówi, że na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw, ale w rzeczywistości w każdym domu ilość potraw jest inna. Za to zawsze wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, który podgrzewa świąteczną atmosferę. Oto 5 potraw, bez których trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie.
Barszcz czerwony z uszkami
Chociaż pyszne ciasta na święta bożego narodzenia stanowią najbardziej wyczekiwany punkt kolacji wigilijnej, zawsze pojawiają się na końcu. Wieczerzę zaczyna się od zupy. W niektórych domach jest to zupa grzybowa, ale wręcz kultowym daniem jest barszcz czerwony z uszkami. Uszka robi się z ciasta na pierogi, ale za farsz służą gotowane suszone i zmielone grzyby z drobno posiekaną i podsmażoną cebulką. Z ciasta wykrawa się kółka. Można to zrobić za pomocą zwykłej szklanki o standardowej średnicy. Po ułożeniu farszu zakleja się je jak pierogi, a następnie łączy ze sobą ich rogi. Barszcz wigilijny najlepiej ugotować na własnym zakwasie, który przygotowujemy mniej więcej tydzień wcześniej. Umyte, obrane i pokrojone w kawałki buraki umieszcza się w glinianych garnkach i zalewa ciepłą, osoloną wodą. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodaje się kawałki świeżego chrzanu i czosnku. Zakwas buraczany jest gotowy po kilku dniach. Potem trzeba go wlać do gotującego się wywaru warzywnego.
Karp w różnych odsłonach
Karp to jedna z najważniejszych świątecznych potraw. Bożonarodzeniową rybą jest również śledź, który jednak jest traktowany raczej jak danie dodatkowe. Za to karp króluje niezmiennie i jest spotykany w rozmaitych wydaniach. Rodzaje potraw, jakie znajdują się na stole są uzależnione od tradycji rodzinnych, ale wiążą się również z danym regionem Polski. Dlatego karp na Boże Narodzenie występuje w prostej formie smażonej w panierce, ale też jako karp po żydowsku, w galarecie lub pieczony w maśle. Podobnie jak karpie, również wypieki na święta bożego narodzenia występują w różnorodnych odsłonach.
Pierogi z kapustą i grzybami
Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kapusta z grzybami. W ogóle kapusta i grzyby dominują na stole. Jednak nie wszyscy gustują w samej kapuście, dlatego obok niej lub zamiast niej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Przygotowując farsz, obowiązkowo trzeba dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przygotowywanie dań na święta jest czasochłonne, a na dodatek to niemały wydatek. Oprócz tego trzeba jeszcze udekorować dom i kupić prezenty, dlatego może przydać się drobna pomoc finansowa w postaci pożyczki, jaką oferuje m.in. MoneyMan. Koszt samych ciast może być niemały, bo właśnie w święta na stół trafiają największe rarytasy.
Aromatyczny piernik z korzenną nutą
Piekąc pyszne ciasta na święta bożego narodzenia, trzeba się liczyć z tym, że zostaną pochłonięte znacznie szybciej niż zostały zrobione. Ze świętami mocno kojarzy się korzenny zapach piernika. Najlepiej przekładany powidłami różanymi i z gęstą czekoladową polewą. Specyficzny zapach zyskuje dzięki takim przyprawom jak: gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon, anyż i wanilia.
Kutia – sama słodycz
Nie tylko wypieki na święta bożego narodzenia ociekają słodyczą. Również kutia jest wyjątkowo słodką potrawą przyrządzaną na bazie ugotowanych ziaren pszenicy, zmieszanych z miodem, makiem i bakaliami.