Zielona kawa

1
11016

Określenie „zielona kawa ” odnosi do dojrzałych niepalonych ziaren kawy lub niedojrzałych ziaren kawy. Ziarna zielonej kawy zostały one poddane obróbce polegającej na usunięciu zewnętrznej celulozy i śluzu, tak aby samo ziarno pozostałe nienaruszone. Gdy ziarna są niedojrzałe, wtedy są koloru zielonego.

Zielona kawa, a czarna kawa

Zielona kawa różni się od tej, której codziennie pijemy metodą przygotowania. W porównaniu z czarną kawa, zielona kawa posiada łagodniejszy smak. Kawa nabiera smaku w trakcie palenia, w procesie tak zwanej pirolizy. Kawa zielona jest niepalona, więc ma znacznie mniej wyczuwalne walory smakowe. Jej smak jest kwaskowaty i brakuje mu typowej goryczki, którą znamy ze zwykłej kawy

Ziarna czarnej kawy są wypalane przez 15 minut w temperaturze ok. 230° C. Proces ten pozwala nabrać kawie aromatu i smaku, traci jednak wtedy kwas chlorogenowy, który wpływa na metabolizm.

Kwas chlorogenowy

Od połowy 2000 roku ekstrakt z zielonej kawy są sprzedawane jako suplement diety. Kwas chlorogenowy jest głównym składnikiem odpowiadającym za odchudzanie. Kwasy chlorogenowe należą do grupy związków znanych jako przeciwutleniacze . Zawartość kwasów chlorogenowych w suszonych zielonych ziaren kawy Robusty wynosi 65 mg/g i w ziarnach Arabica 140 mg/g, w zależności od terminu zbioru . Prażenie powoduje, że ponad 70 % kwasów chlorogenowych jest niszczonych, dlatego prażone ziarna zawierają mniej niż 30 mg/g przeciwutleniaczy.

Ale w zielonej kawie to nie kwas chlorogenowy jest najważniejszy, a skutki jego połączenia z kofeiną. Połączenie tych dwóch związków obniża przyswajanie glukozy i jej magazynowanie w organizmie pod postacią tłuszczu. Kwas chlorogenowy posiada również silne właściwości bakteriobójcze.

Zielona kawa zmusza organizm do spalania glukozy, czyli cukru, oraz spalania tłuszczu, głównie w wątrobie. Po drugie, co jest niezwykle istotne, spowalnia on uwalnianie cukru do krwi. A gdy w krwiobiegu nie gromadzi się cukier, to nie odkłada się też tłuszcz, gdyż to cukier przekształca się w tłuszcz. Synergia obu tych działań pozwala na jednoczesne spalanie oraz blokowanie odkładania się tłuszczu w sposób naturalny i bezpieczny.

Więcej informacji o zielonej kawie można znaleźć tutaj – Zielona Kawa – Droga do Siebie

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCarlo Rossi
Następny artykułCzekoladowe literki – Stwórz swoją wiadomość
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here