Czasem trzeba zjeść coś niezdrowego, żeby mieć większą ochotę na te zdrowe posiłki. Dzisiejsza moja propozycja obiadowa zdrowa z pewnością nie jest i prawdopodobnie bardziej zasmakuje Panom niż Paniom. Smażone ziemniaki z chrupiącym boczkiem i chłodnym kefirem idealnie sprawdzą się w chłodne popołudnia, a że maj mamy jaki mamy, taki obiad na pewno poprawi humor.

IMG_9287Do przygotowania smażonych ziemniaków z boczkiem i kefirem potrzebujemy (dla 2 osób):

  • 1 kg ziemniaków
  • olej lub oliwę
  • 1 opakowanie wędzonego boczku (kostka)
  • sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę, zioła prowansalskie
  • zieleninę (sałata, rukola)
  • oliwki
  • koperek
  • kefir

Sposób przygotowania:

IMG_9278

IMG_9281I Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plastry lub podłużne kawałki (wg uznania). Ponownie opłucz i posyp obficie przyprawami: sól, pieprz, papryka, zioła.

IMG_9294II W międzyczasie rozgrzej sporą ilość tłuszczu (ok. 2-3 cm oleju lub oliwy) na głębokiej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć ziemniaki i smaż do momentu aż będą miękkie i nabiorą złotego koloru.
IMG_9299III
Pokrój boczek w niewielką kostkę.

IMG_9296IV Wyjmij gotowe ziemniaki z oleju lub oliwy i wyłóż na papier śniadaniowy (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu). Owiń ziemniaki dokładnie papierem śniadaniowym, żeby nie wystygły.

IMG_9305V Odlej tłuszcz z patelni i wrzuć na nią kawałki boczku. Smaż do momentu, aż boczek będzie lekko chrupiący.

VI Ułóż na talerzu smażone ziemniaki i boczek. Ziemniaki posyp koperkiej, a talerz udekoruj rukolą, sałatą i oliwkami.

VII Danie najlepiej smakuje z kefirem lub maślanką.

IMG_9309

Smacznego :)

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Smażone ziemniaki z boczkiem
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 2 Review(s)

Podobne Wpisy

Brak komentarzy

Zostaw Odpowiedź