Close
Przepisy kulinarne

1 1239

Racuchy z jagodami to mój ulubiony deser w okresie wakacyjnym, a muszę się przyznać, że niekiedy zastępują mi nawet śniadanie. Węglowodany dodają energii, a dzięki owocowemu nadzieniu racuchy sprawiają wrażenie zdrowych. Chociaż mama zawsze ostrzegała „nie jedz, bo gorące – dostaniesz skrętu kiszek” to niestety racuchy najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

0 1042

 

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie ostatnia podróż do Krakowa, a konkretniej wizyta w Miód Malina. Taki makaron można bardzo szybko przygotować, a naprawdę smakuje pysznie. Ponieważ nie mam czasu na długie i monotonne gotowanie wybieram składniki, które pozwalają na osiągnięcie zamierzonego efektu w możliwie jak najkrótszym czasie, a przy tym nie obniżają jakości dania.

2 3991

Sałatka z chrupiącym bekonem i serem feta to moje odkrycie tej wiosny. Oczywiście miałam wcześniej świadomość, że można ją przyrządzić, ale mówiąc szczerze nigdy nie przepadałam za mięsem innym niż kurczak, aż do teraz. Inspiracją dla tego dania była sałatka, którą miałam przyjemność skosztować w ubiegłoroczne wakacje w minibrowarze restauracyjnym Jan Olbracht znajdującym się w centrum toruńskiego rynku.

0 1295

Na upalne letnie dni najlepszym orzeźwieniem będzie Smoothie. Ten owocowy koktajl nie tylko jest zdrowy, ale i pyszny. Odpowiednio przyrządzony może zastąpić dzienną dawkę witamin. To doskonały pomysł na lekkie weekendowe śniadanie lub niskokaloryczny deser. W zależności od upodobań można go przygotować na bazie mleka bądź jogurtu naturalnego.

0 1378

Zupa Pho pochodzi z północnego Wietnamu i rozpowszechniła się kiedy ponad 1 milion uchodźców uciekła na południe kiedy doszło do podziału kraju w 1954. W Sajgonie zupa pho składa się z bazylii, kolendry meksykańskiej, kiełków, limonki, pasty chili i sosu hoisin. W zupie Pho z Hanoi z produktów zielonych znaleźlibyśmy jedynie szczypiorek. Mimo, że zupa Pho oryginalnie pochodzi z Hanoi to zupa serwowana Pho na świecie jest stworzona mocno pod wpływem Sajgonu.

2 67751

Amerykańskie Pancakesy to naleśniki na grubym. Przepisów na Pancakesy jest wiele, ale wszystkie bazują na tych samych podstawowych składnikach tkj. mąka, jajka i mleko. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie naleśniki są podawane na śniadanie, podczas gdy u nas to typowy deser. Ja najbardziej lubię lekko słodkie Pancakesy, które nawet same pysznie smakują. Dla łasuchów –  naleśniki można podawać z masłem i syropem klonowym,  z owocami i bitą śmietaną, z dżemem lub miodem albo tylko posypane cukrem i skropione delikatne sokiem z cytryny. Niezależnie od tradycji, pancakesy lubi chyba każdy.