Close
O Jedzeniu

0 2817

Polacy coraz bardziej otwierają się na dania i składniki kuchni orientalnej. Chętniej zaglądamy nie tylko do japońskich, koreańskich czy indyjskich restauracji, ale przede wszystkim kupujemy produkty typowe dla dań z tych regionów. W polskich marketach na stałe rozgościły się placki tortilli, glony nori czy hummus, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Widziałaś go kiedyś na sklepowej półce, ale nie do końca wiesz, co to właściwie jest i z czym można to jeść? Poniżej rozwiewamy Twoje wszelkie wątpliwości.

0 537

Dobrze zaprojektowana zastawa stołowa to nie tylko dobry wzór, lecz również jakość materiału z jakiego została wykonana oraz jej trwałość. Powinna służyć przez lata, a w połączeniu z innymi elementami na stole zawsze gwarantować piękny efekt kompozycyjny. Trzy kolekcje delikatnie zdobionej porcelany marki AMBITION: posrebrzany Baron Silver, pozłacana Beatrice oraz koronkowa Bolero, pozornie różnią się od siebie na tyle, aby trafić w zupełnie inne gusta. Tymczasem doskonale prezentują się razem i uzupełniają na stole.

0 906

Jak co roku o tej porze zaczynasz zastanawiać się nad świątecznym menu. Po Świętach Bożego Narodzenia, Wielkanoc jest kolejnym rodzinnym spotkaniem w gronie najbliższych, które jest świetną okazją do celebrowania wolnego czasu, przy przepysznie zastawionym stole. Czym tym razem uraczysz podniebienia swoich najbliższych? I jakie słodkości zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Jeśli nie masz pomysłu, a może potrzebujesz odrobiny inspiracji, polecamy Twojej uwadze nasz najnowszy wpis, w którym prezentujemy garść słodkich pomysłów na wielkanocne wypieki.

0 825

Czosnek to warzywo, którego nie może zabraknąć w każdej ostrej potrawie. Jego smak uwielbiam i staram się dodawać go do wszystkich dań, tam gdzie tylko pasuje. Chociaż czosnek nie jest drogi ani trudno dostępny to i tak postanowiłam zasadzić go u siebie w domu. Dzięki temu mam gwarancję, że to co jem jest zdrowe i bez dodatkowych zbędnych chemikaliów.

0 2406

Dzisiaj wpis poświęcony wszystkim podróżującym. Odkąd zamieszkałam w Warszawie w większości moje weekendy urozmaicone są o przebywanie w pociągach, a od kiedy jest Pendolino podróż przestała mi się kojarzyć ze zmęczeniem, znudzeniem i ogólnym wyczerpaniem. Jednak moje sobotnie przemyślenia nie dotyczą środków komunikacji międzymiastowej, a jedzenia podczas podróży.

2 68783
Przewodnik Michelin z roku 1900

Gwiazdki Michelin – prawdopodobnie każdy o nich słyszał, ale niewielu wie czym tak naprawdę są i skąd się wywodzą. Gwiazdki te są przyznawane przez inspektorów kulinarnych. Znalezienie się w przewodniku to potwierdzenie opanowania sztuki restauracyjnej niemalże perfekcyjnie. Samo wyróżnienie Gwiazdką Michelin jest dla restauratora tak jak dla piłkarza zdobycie mistrzostw świata. Mistrzostwo to jednak można stracić, dlatego też utrzymanie gwiazdki jest równie ważne jak jej zdobycie.

0 59983

Flynn McGarry w wieku 11 lat stworzył ideę spotkań kolacyjnych z dala od domu rodzinnego a teraz, jako 16 latek oficjalnie się wyprowadził. 12 września 2015 r. w Nowym Jorku powstało dzieło MCGarry’ego: miejsce nazwane Eureka, które czynne jest tylko 3 dni w tygodniu i może pomieścić zaledwie 12 gości.

0 1481

Sól to bardzo ważna przyprawa i nieodłączny składnik wielu dań. Bez niej potrawy były by jałowe i mało wyraziste. Niestety żadna z przypraw nie zastąpi soli, a nawet danie mocno doprawione innymi przyprawami bez niej smaczne nie będzie. Jest wiele odmian soli, a jedną z nich sól himalajska.

0 5035

1 . Ma właściwości lecznicze
Właściwości lecznice cydru znano już od dawna. Kapitan Cook podczas swoich wypraw korzystał z niego, aby leczyć szkorbut. Na początku XIX wieku, cydr został reklamowany jako lekarstwo na dnę moczanową. Jabłka mają wysokie stężenie związków fenolowych , które są pomocne w zapobieganiu chorobom serca i raka – więc sprawdza się stare powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.” Pół litra cydru może dostarczyć tę samą ilość przeciwutleniaczy i antyoksydantów jak kieliszek czerwonego wina. Cydr zawiera kwasy pomagające w zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych, jak również przynosi ulgę podczas bólu stawów.

2 . Chrzczenie cydrem
Wierzcie lub nie, ale uważa się, że w XIV wieku często używano cydru zamiast wody do chrztu. W Stanach Zjednoczonych podczas czasów kolonialnych woda była często niezdatna do picia i tak przez długi czas cydr był jedynym napojem do picia.

3 . Od jabłka do szklanki
Około 9 jabłek wystarczy, aby stworzyć jeden list jabłkowego cydru. Na początku XVIII wieku ze względu na niski koszt uprawy na drzewach i niski poziom alkoholu, cydr stał się najpopularniejszych trunkiem, tańszym nawet od wody. Cydr jest często przechowywane w kadziach przez okres do 2 lub ​​3 lat, po tym okresie trafia do butelek, ale jeśli jesteś naprawdę bardzo spragniony, można go już pić po trzymiesięcznym okresie fermentacji.

4 . Popularność
Aż do połowy 1800 roku cydr był najpopularniejszych owocowym napojem w USA i przez pewien czas był używany do zapłaty robotnikom podczas prac rolnych. Podobnie w Walii cydr był produkowany w małych ilościach na farmach jako napój do pracowników. Cydr stał się tak popularny , że w Wielkiej Brytanii ponad 45%  jabłoni jest uprawianych specjalnie do wytwarzania cydru. Cydr posiada również długą historię w Australii. Pierwotnie Tasmania była nazywana jabłkową wyspą (Aple Isle).

5 . Długa historia
Najwcześniejszy zapiski dotyczące cydru jak napoju sięga 55 roku p.n.e. kiedy to Rzymianie przybyli po raz pierwszy do Anglii i spotkali wieśniaków pijących „coś” z jabłek. Jednak najstarsze dowody na ślady cydru znaleziono w delcie Nilu z już ponad 1300 roku p.n.e .