Close
O Jedzeniu

0 359

Dzisiaj pasztet to zwykle dodatek do kanapki, za którym przepada wiele osób. Jednak nie zawsze tak było. To danie znano już w czasach starożytnych. Współczesne przepisy wzorowane są na tych, sporządzanych przez francuskich kucharzy, za czasów panowania Ludwika XIV. Na dworze Króla Słońce pracowali najlepsi kucharze, którzy specjalizowali się w przyrządzaniu obszernych i bogato dekorowanych pasztetów. Była to potrawa nie tylko smaczna, ale wystawna i reprezentacyjna. Czy pasztet nadaje się na elegancki obiad? W jaki sposób podany najbardziej nam smakuje?

1 958

Jeśli jesteś miłośnikiem potraw z grilla, ale jednocześnie nie przepadasz za tradycyjnymi, trudnymi w czyszczeniu urządzeniami na węgiel – wybierz grilla gazowego! Łatwe w obsłudze, czyste i szybkie urządzenia na gaz zdobywają coraz większą popularność. Poznaj zalety grilla gazowego i wybierz model najlepiej dopasowany do swoich potrzeb.

0 521

Osoby chore na celiakię – nietolerancję glutenu – powinny respektować zasady diety bezglutenowej i unikać produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta. Dieta wykluczająca produkty z glutenem nie oznacza całkowitej eliminacji zbóż z jadłospisu. Zdrowym i bezglutenowym wariantem są np. kasza kukurydziana i gryczana.

0 2342

Polacy coraz bardziej otwierają się na dania i składniki kuchni orientalnej. Chętniej zaglądamy nie tylko do japońskich, koreańskich czy indyjskich restauracji, ale przede wszystkim kupujemy produkty typowe dla dań z tych regionów. W polskich marketach na stałe rozgościły się placki tortilli, glony nori czy hummus, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Widziałaś go kiedyś na sklepowej półce, ale nie do końca wiesz, co to właściwie jest i z czym można to jeść? Poniżej rozwiewamy Twoje wszelkie wątpliwości.

0 468

Dobrze zaprojektowana zastawa stołowa to nie tylko dobry wzór, lecz również jakość materiału z jakiego została wykonana oraz jej trwałość. Powinna służyć przez lata, a w połączeniu z innymi elementami na stole zawsze gwarantować piękny efekt kompozycyjny. Trzy kolekcje delikatnie zdobionej porcelany marki AMBITION: posrebrzany Baron Silver, pozłacana Beatrice oraz koronkowa Bolero, pozornie różnią się od siebie na tyle, aby trafić w zupełnie inne gusta. Tymczasem doskonale prezentują się razem i uzupełniają na stole.

0 860

Jak co roku o tej porze zaczynasz zastanawiać się nad świątecznym menu. Po Świętach Bożego Narodzenia, Wielkanoc jest kolejnym rodzinnym spotkaniem w gronie najbliższych, które jest świetną okazją do celebrowania wolnego czasu, przy przepysznie zastawionym stole. Czym tym razem uraczysz podniebienia swoich najbliższych? I jakie słodkości zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Jeśli nie masz pomysłu, a może potrzebujesz odrobiny inspiracji, polecamy Twojej uwadze nasz najnowszy wpis, w którym prezentujemy garść słodkich pomysłów na wielkanocne wypieki.