Close
O Jedzeniu

0 394

Dzisiaj pasztet to zwykle dodatek do kanapki, za którym przepada wiele osób. Jednak nie zawsze tak było. To danie znano już w czasach starożytnych. Współczesne przepisy wzorowane są na tych, sporządzanych przez francuskich kucharzy, za czasów panowania Ludwika XIV. Na dworze Króla Słońce pracowali najlepsi kucharze, którzy specjalizowali się w przyrządzaniu obszernych i bogato dekorowanych pasztetów. Była to potrawa nie tylko smaczna, ale wystawna i reprezentacyjna. Czy pasztet nadaje się na elegancki obiad? W jaki sposób podany najbardziej nam smakuje?

1 1080

Jeśli jesteś miłośnikiem potraw z grilla, ale jednocześnie nie przepadasz za tradycyjnymi, trudnymi w czyszczeniu urządzeniami na węgiel – wybierz grilla gazowego! Łatwe w obsłudze, czyste i szybkie urządzenia na gaz zdobywają coraz większą popularność. Poznaj zalety grilla gazowego i wybierz model najlepiej dopasowany do swoich potrzeb.

0 561

Osoby chore na celiakię – nietolerancję glutenu – powinny respektować zasady diety bezglutenowej i unikać produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta. Dieta wykluczająca produkty z glutenem nie oznacza całkowitej eliminacji zbóż z jadłospisu. Zdrowym i bezglutenowym wariantem są np. kasza kukurydziana i gryczana.

0 2597

Polacy coraz bardziej otwierają się na dania i składniki kuchni orientalnej. Chętniej zaglądamy nie tylko do japońskich, koreańskich czy indyjskich restauracji, ale przede wszystkim kupujemy produkty typowe dla dań z tych regionów. W polskich marketach na stałe rozgościły się placki tortilli, glony nori czy hummus, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Widziałaś go kiedyś na sklepowej półce, ale nie do końca wiesz, co to właściwie jest i z czym można to jeść? Poniżej rozwiewamy Twoje wszelkie wątpliwości.