Spaghetti z produktów Marks & Spencer

2
2352

Ostatnio podczas zakupów ubraniowych dowiedziałam się, że marks Marks & Spencer poza odzieżą ma w swojej ofercie również produkty żywnościowe. Stoiska z żywnością M&S możemy znaleźć w większych sklepach tej sieci np. w Warszawie (CH Arkadia). Produkty te bardzo przypadły mi do gustu nie tylko ze względu na podwyższoną jakość, ale również dostępną cenę. Można trafić na promocję sięgającą nawet 50 % i tak np. dobry makaron spaghetti można kupić już za 3,5 a sos pikantny w słoiku za niecałe 6 zł. Zaimponowała mi również oferta win, gdzie przy każdym z nich widnieje informacja z czym najlepiej dany alkohol serwować, do czego pasuje najbardziej. Możemy tu znaleźć wina najlepsze do serów, sałatek, włoskiej pasty czy deserów a także do różnych mięs i ryb. Dodatkowo sklep oferuje produkty często niedostępne w typowych supermarketach. Zdecydowanie bardziej aromatyczne herbaty również przyciągnęły moją uwagę. Ja na pewno będę tam zaglądać częściej i Was też namawiam :).

IMG_8029
IMG_8025

IMG_8030

IMG_8034IMG_8036

IMG_8037

IMG_8039

IMG_8023

Z takich nowo-odkrytych produktów M&S postanowiłam zrobić spaghetti. Niestety marka nie sprzedaje mięs ani serów dlatego też musiałam je kupić w innym sklepie, ale starałam się nie zaniżyć jakości pozostałych produktów i wyszukałam te lepsze.

Do przygotowania  Spaghetti  na ostro (dwie duże porcje) potrzebujemy:

  • makaron Spaghetti (pół opakowania)
  • 500 gr mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 słoik sosu pomidorowego (najlepiej ostrego)
  • 5 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbków czosnku
  • 1 ostrej papryczki
  • 2 świeżych pomidorów
  • pieprzu i pieprzu ziołowego, soli, czosnku granulowanego
  • ok. 10 dag sera długo dojrzewającego (parmezan lub inny)
  • 50 ml wina czerwonego, wytrawnego

Krok I

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przekładamy do miski i odpowiednio doprawiamy (solą, pieprzem i czosnkiem) i odstawiamy na chwilę.

Krok II

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, aż nabierze delikatnie rumianego koloru. Przy okazji z czosnku można także zrobić syrop na przeziębienie (z dodatkiem kilku składników). Do czosnku dorzucamy przyprawione mięso i smażymy ok. 5-7 minut, dwukrotnie dolewając po odrobinie wina czerwonego.

Krok III

Do mięsa wlewamy sos ze słoiczka (oczywiście sos można przygotować samemu natomiast ja postanowiłam wykorzystać gotowy marki Marks & Spencer). Do całości wrzucamy 1 pokrojoną na drobno papryczkę i 1,5 pomidora również pokrojonego w kostkę.

Krok IV

Całość chwilkę smażymy i odstawiamy na bok, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły.

Krok V

Gotujemy wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzucamy nasz makaron, delikatnie solimy i gotujemy ok. 9 – 11 minut. Najlepiej smakuje al dente, ale również lekko twardy makaron w wersji Spaghetti łatwiej się je :).

Krok VI

Tarkujemy ser do posypania dania. Odrobinę wrzucamy również do gotowego sosu.

Krok VII

Podgrzewamy ponownie nasz sos z mięsem i serem.

Krok VII

Gotowy makaron odcedzamy i nakładamy na talerzyki. Polewamy obficie sosem z mięsem. Ozdabiamy świeżymi pomidorami i z wierzchu posypujemy tartym serem.

Wskazówka:

Warto takie Spaghetti na ostro podawać z tym samym winem, w którym dusiliśmy mięso. Dzięki temu wszystkie elementy tego dania będą się idealnie ze sobą komponowały.

Smacznego! 🙂

IMG_8066

IMG_8089

IMG_8073

IMG_8101IMG_8105

IMG_8108

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Spaghetti
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia Ocena
5 Based on 3 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGeisha Sushi
Następny artykułSól himalajska
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.

2 KOMENTARZE

  1. Ale zgłodniałam …:) Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chyba wybiorę się do sklepu po produkty i zrobię taką pyszną kolację 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here