Jak zrobić lody? – Przepis na domowe lody

0
2594

Stwórz własne lody z ulubionych składników. Podpowiem Ci jak w ciągu zaledwie 2 godzin przygotować gotowe do spożycia lody.  Najbardziej popularny smak wanilii niech będzie bazą do tworzenia własnych pomysłów na ten przepyszny deser.

Przepis na domowe lody:

  • 8 dużych żółtek jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki – 30% śmietany (śmietana kremówka)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego

Do przygotowania domowych lodów będą potrzebne wyżej wymienione składniki. Duża ilość żółtek nada im niezwykle kremowego smaku, a odrobina laski wanilii dopełni całości.

Krok 1

Do przygotowanych żółtek dodajemy połowę cukru, następnie ucieramy na jednolitą masę i odstawiamy na chwilę.

Krok 2

Do rondelka wlewamy mleko, kremówkę oraz resztę cukru. Nacinam laskę wanilii na całej jej długości,  kolejno wyciągamy wnętrze wanilii zdzierając jej wierzchnią warstwę nożem, aby wydobyć jej aromat. Wanilię (wnętrze oraaz laska) dodajemy do zawartości rondelka.

Krok 3

Gotową mieszkankę z rondelka stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, gdy masa nie zacznie się gotować.  Następnie wyłączamy ogień i dodajemy dwie łyżeczki olejku waniliowego. Bardzo istotne jest, aby dodać je w momencie, gdy ogień jest już wyłączony, dzięki czemu nasze lody nabiorą wyjątkowego aromatu.

Krok 4

Do żółtek utartych z cukrem dodajemy 1 chochelkę masy z rondelka cały czas mieszając całość. Następnie wlewamy gotowe żółtka do pozostałej masy z rondelka. Pamiętajmy, że podczas tych czynności cały czas mieszamy całość.

Krok 5

Przygotowaną masę gotujemy przez około 10 minut do momentu aż masa zgęstnieje, nadal cały czas mieszając.

Test gęstości masy

Jeśli chcemy sprawdzić czy masa ma odpowiednią konsystencję zanurzmy łyżkę w masie na chwilę. Kiedy wyjmiemy łyżkę przejedźmy palcem po jej spodzie. Jeśli linia stworzona palcem pozostanie czysta tzn., że masa jest wystarczająco gęsta.

Krok 6

Przed przelaniem masy do maszyny na lody musimy ją odpowiednio schłodzić. Jest to bardzo ważny krok, dzięki któremu lody szybciej się zamrożą, a tym samym ryzyko powstania grudek w masie będzie mniejsze. Chłodzimy masę umieszczając miskę w większym naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Przed przelaniem masy do miski przecedźmy ją przez sitko pozbywając się laski wanilii oraz ewentualnych niezmieszanych składników, uzyskując tylko gładką mieszkankę. Samo przecedzanie masy może zająć kilka minut, ale nie możemy tego kroku pominąć, jeśli chcemy cieszyć się aksamitnymi lodami. Masę mieszamy przez około 10 minut do momentu całkowitego schłodzenia.

Krok 7

Schłodzoną masę wlewamy do maszyny do lodów i ją włączamy. Po 15 minutach mamy już gotowe lody.

Krok 8

Delektujemy się pysznymi i zdrowymi lodami snując w myślach pomysły na nowe smaki :).

 

Jak zrobić lody śmietankowe przepis

 

lody truskawkowe przepis

 

jak zrobić lody czekoladowe

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Jak zrobić domowe lody
Opublikowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia Ocena
5 Based on 4 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMiędzy bułkami w Warszawie
Następny artykułCiasto 3 bit – Bez pieczenia na herbatnikach
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here