Jak udoskonalić z pozoru nudne potrawy?

0
436

Wydawać by się mogło, że najważniejsze w jedzeniu jest to, by było smaczne. Niejednokrotnie jednak nie mamy ochoty na coś, co nie wydaje się nam atrakcyjne pomimo tego, że na pewno jest pyszne. Jak zatem zmienić nawet najbardziej banalny obiad w coś, co zachęci wszystkich domowników do spędzenia czasu przy wspólnym stole?

Lubimy wszystko, co ładne

Od wieków wiadomo, że ludzie uwielbiają otaczać się pięknymi przedmiotami. Dotyczy to również jedzenia. Badania przeprowadzone w Holandii potwierdzają, że w sklepach częściej sięgamy po te produkty, które są ładniej lub ciekawiej zapakowane. Jak zatem sprawić, by zwykły schabowy z ziemniakami przyciągał wzrok? Wystarczy skorzystać np. z temperówki do warzyw. Dzięki niej nawet ze zwykłej marchewki stworzymy niebanalną surówkę lub jadalną ozdobę, która na pewno zaintryguje naszą rodzinę, a w szczególności dzieci. Niewielkim kosztem jesteśmy w stanie nabyć sprzęt, który na pewno sprawi wiele frajdy naszym pociechom. Dodatkowo temperówki do warzyw są świetnym rozwiązanym dla tych, którzy chcą urozmaicić rodzinną dietę i zwiększyć w niej ilość jarzyn.

Przyprawy – pachnące, smaczne i tanie

Łatwo zauważyć, że mała ilość oregano może całkowicie zmienić smak makaronu. Dobre przyprawy mogą sprawić, że mdłe potrawy staną się smaczniejsze. Możemy używać różnych ziół i przypraw, aby ciągle urozmaicać aromat tego samego dania, a dodatkowo trzymać kalorie pod kontrolą. Warto pamiętać o tym, że przyprawy posiadają szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia, poczucia głodu, czy poprawa nastroju i przyspieszenie trawienia. Aby szybko przygotować szereg różnych przypraw, zarówno suszonych, jak i świeżych, można skorzystać z siekacza do ziół. Pozwala on bowiem na bezproblemowe posiekanie roślin, które sami wyhodowaliśmy w swoim przydomowym ogródku i to bez straty jakichkolwiek części – poradzi sobie bowiem nie tylko z liśćmi, ale także z łodygami.

Kawałek mięsa w wielu odsłonach

Wracając do sławnego schabowego – jest to dla wielu idealna forma podania mięsa, jednak ileż można jeść ciągle to samo! Równie dobrze z tej samej części możemy stworzyć sos, gulasz czy pieczeń. Pamiętajmy także o zmianie struktury i skorzystajmy czasami z siekacza do mięsa. Dzięki temu niewielkiemu gadżetowi odkryjemy, że smażone mięso może smakować zupełnie inaczej, jeśli odpowiednio je przygotujemy i to bez potrzeby poświęcania na tę czynność wielu godzin.

Wszystkie te urządzenia dostępne są na https://www.tvokazje.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMleko od kozy – smak i tradycja
Następny artykułOmlet marchewkowy z jogurtem i owocami
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here