Gwiazdki Michelin – prawdopodobnie każdy o nich słyszał, ale niewielu wie czym tak naprawdę są i skąd się wywodzą. Gwiazdki te są przyznawane przez inspektorów kulinarnych. Znalezienie się w przewodniku to potwierdzenie opanowania sztuki restauracyjnej niemalże perfekcyjnie. Samo wyróżnienie Gwiazdką Michelin jest dla restauratora tak jak dla piłkarza zdobycie mistrzostw świata. Mistrzostwo to jednak można stracić, dlatego też utrzymanie gwiazdki jest równie ważne jak jej zdobycie.

Maksymalnie restaurator może otrzymać 3 gwiazdki. O wadze tego rankingu świadczyć może fakt, że w Polsce tylko jedna restauracja do dzisiaj została wyróżniona gwiazdką Michelin. Była to warszawska Atelier Amaro, która już 4 rok z rzędu utrzymała się w rankingu. Obok restauracji Amaro 1 swoją gwiazdkę otrzymała dziś warszawska restauracja Senses. Znajduje się ona niedaleko stacji Metra Ratusz Arsenał, przy ulicy Bielańskiej. Szefem kuchni restauracji Senses jest Włoch – Andrea Camastra. Senses otrzymała gwiazdę Michelina głównie za umiejętność połączenia tradycyjnych smaków z innowacyjnością, przy zachowaniu elegancji i nowoczesności. Przyznanie gwiazdki Michelnia zazwyczaj poprzedzone jest wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki, w tym przypadku tak nie było, stąd też dużo większe zaskoczenie szefa kuchni. W menu serwowanym przez Senses znajdziemy m.in. takie składniki jak: jeżowce, czerwony kawior czy palone drewno.

Przewodnik Michelin restauracje 1900
Przewodnik Michelin z roku 1900

Od podstawki do przystawki – Gwiazdki Michelin

Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku. Symbol gwiazdek opracowano natomiast w 1926 r. i już w latach 30stych został wprowadzony w życie. 3-gwiazdkowa skala oceny wygląda następująco:

1 gwiazdka – bardzo dobra restauracja

 2 gwiazdki – restauracja warta odwiedzenia z doskonała kuchnia i starannie stworzonymi daniami o wyjatkowej jakości

3 gwiazdki – restauracja, dla której warto wybrać się w podróż, dania są robione ze szczególną uwagą i najlepszych składników, często rzadkich lub trudno dostępnych.

W 1955 r. zostało wprowadzone kolejne wyróżnienie „Bib Gourmand” przyznawane restauracjom z bardzo dobrym jedzeniem, ale za rozsądną cenę. Restauracje z tym oznaczeniem oferują cenę poniżej średniej rynkowej nie obniżając tym samym jakości dań.

W kolejnych latach tworzono dodatkowe wyróżnienia dla restauratorów. Symbol S czyli sztućce (łyżka & widelec) przyznawane za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców). Restauracji z oznaczeniem S jest zdecydowanie więcej niż z gwiazdką Michelin.

Co zmieniła Gwiazdka Michelin?

Oczywiście zarówno wprowadziła plusy jak i minusy w życie wszystkich restauratorów. Biznes zszedł na dalszy plan, a w jego miejscu pojawiły się osobiste ambicje i rywalizacja pomiędzy szefami kuchni o zdobycie gwiazdki. Z drugiej strony ze względu na rosnącą konkurencje trzeba było zacząć inwestować w dobre dania, aby być zauważonym przez Michelina. Doprowadziło to do powstania nowego rodzaju klienta, który przede wszystkim skupia się na jedzeniu i smaku, a nie na całej otoczce wokół niego.

Jak ważne jest dla restauratora nie tylko zdobycie, ale i utrzymanie gwiazdki dowiemy się z cytatu jednego z bardziej znanych szefów kuchni Gordona Ramsey’a, który podczas uczestnictwa w norweskim programie powiedział:

„Zacząłem płakać , gdy straciłem swoje gwiazdki. Jest to bardzo emocjonalne dla każdego szefa kuchni. To jak strata dziewczyny. Chcesz ją z powrotem. Myślę, że każdy szef kuchni światowej sławy, począwszy od Aldina Pucasse do Guya Savoya, kiedy traci gwiazdkę to tak jakby przegrał mistrzostwa świata. Ale jest jeszcze następny rok, więc jeszcze nie wszystko stracone i możesz się odegrać[…] Zostałem zapytany dosłownie dwa tygodnie temu co bym zrobił gdybym stracił ostatnią gwiazdkę. Szczerze? Odzyskałbym ją. Świetnie jest być skupionym na celu”.

Gwiazdki Michelin to odznaczenia dla tych wybitnych na rynku kulinarnym. Posiadanie tego najważniejszego odznaczenia to zaszczyt i prestiż dla restauratorów. Choć wiadomo, że wszyscy gwiazdki Michelin nie zdobędą to już samym celem powinno być zbliżanie się do tego stanu perfekcji poprzez zdobywanie coraz to większej liczby sztućców. Zgodnie z powiedzeniem, że stojąc w miejscu tak naprawdę się cofamy wobec pędzącego świata każda restauracja powinna doskonalić się w swoim kulinarnym kunszcie.

Gwiazdki Michelin – Warszawa

Amber Room
Atelier Amaro
Belvedere
Michel Moran – Bistro de Paris
Senses
San Lorenzo
Tamka 43
Platter by Karol Okrasa
Brasserie Warszawska
Nolita
Biała Gęś
AleGloria
Salto (dołączyła do tegorocznego rankingu)
La Rotisserie
Signature (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Dom Polski
Concept 13
Rozbrat 20
U Fukiera
Butchery and Wine
Winosfera
Merliniego 5
Delizia
Qchnia Artystyczna
4 symbole sztućców
3 symbole sztućców, Gwiazdka Michelin
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
2 symbole sztućców, Bib Gourmand
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
1 symbol sztućców, Bib Gourmand
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców

Gwiazdki Michelin – Kraków

Copernicus
Trzy Rybki
Wentzl
Ancora
Szara
Kogel Mogel
Resto Illuminati
Pod Baranem
Jarema
Cyrano de Bergerac
Corse
Studio Qulinarne
Szara Kazimierz
Sąsiedzi
Bianca (dołączyła do tegorocznego rankingu)
La Campana
Farina
Ed Red (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Trufla
Del Papá
Zakładka
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
3 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
2 symbole sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców
1 symbol sztućców

2 Komentarze

  1. Też się dziwię, przecież Senses jak dla mnie jest na podobnym poziomie co Amaro, albo Amber Room. Trzymam kciuki za nich w przyszłym roku, bo jak dla mnie to najlepsze restauracje w Warszawie :)

Zostaw Odpowiedź