Galaretka z mrożonym jogurtem i owocami

0
1387

Deser ten jest smaczny, zdrowy i naprawdę efektowny. Łatwy w przygotowaniu, a zachwyci nawet najbardziej wybrednego gościa.

IMG_20150726_182723 Do przygotowania deseru potrzebujemy (porcje dla 4 osób):

  • 2 galaretek (smak dowolny)
  • miseczki owoców: winogorna, maliny, borówki (w zależności od upodobania)
  • 1/2 opakowania schłodzonej śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego

Jogurt mrożony:

  • mróżonych owoców (np. truskawki, banany i jagody)
  • 1/2 szklanki schłodzonego mleka
  • łyżeczkę cukru waniliowego

IMG_20150726_184247hdr

Krok  I

Najlepiej dzień przed podaniem deseru przygotowujemy galaretkę. Do galaretki (z opakowania) dolewamy 500 ml gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dla 4 osób musimy przygotować 2 galaretki. Rozlewamy najlepiej do pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej galaretki wrzucamy ulubione owoce (nie wrzucajmy owoców kiwi i ananasa, ponieważ ich dodatek spowoduje, że galaretka nie zastygnie). Wystygnięte pucharki z galaretką wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin aż do zastygnięcia.

Krok II

Przed podaniem deseru miksujemy śmietanę kremówkę z 1 łyżeczką cukru waniliowego. Bita śmietana nie musi być mocno sztywa.

IMG_20150726_182956Krok III

Do wysokiego naczynia wrzucamy nasze zamrożone owoce, dolewamy 1/2 szklanki zimnego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego. Całość miksujemy blenderem ok. 10 minut, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencja lekko roztopionych lodów).

Krok IV

Dla uzyskania najlepszego efektu wizualnego galaretkę z pucharków przekładamy w całości na talerzyk. Na wierzch nakładamy łyżkę bitej śmietany i łyżkę mrożonego jogurtu (w dowolny sposób), posypujemy hojnie owocami i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15-20 minut.

IMG_20150726_183418Lekko zmrożony deser ozdabiamy kostką ulubionej czekolady i delektujemy się jego smakiem.

Smacznego 🙂

IMG_20150726_183126
IMG_20150726_183320

Podsumowanie Przepisu
Przepis
Galaretka z mrożonym jogurtem i owocami
Opublikowane
Czas przygotowania
Średnia Ocena
5 Based on 3 Review(s)
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGdyńska Panorama
Następny artykułGeisha Sushi
Jestem absolwentką Dziennikarstwa i Zarządzania. Łącze te dwa kierunki w jedno - Czerwony Widelec powstał z zamiłowania do pisania i nieustających prób jak najefektywniejszego wykorzystywania swojego czasu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here