Wrzesień to miesiąc powoli wprowadzający nas w jesienne, niestety trochę szare dni. Nie ma nic lepszego na poprawienie nastroju niż czekolada i składniki w niej zawarte. Idąc tym tropem chciałam Wam zaproponować, coraz bardziej popularne, czekoladowe literki.Czerwony Widelec w formie telegramu

Silikonowa foremka na literki

Każdego dnia możemy powiedzieć coś poprzez czekoladę i zawsze będą to miłe słowa. Niezależnie od treści ich smak wprowadzi nawet największego ponuraka w dobry nastrój. To, że czekolada zawiera tzw. hormony szczęścia każdy już wie. Czasem trudno powiedzieć nam coś miłego drugiej osobie, ale dużo łatwiej to napisać. Dziwie się, że dopiero od niedawna połączenie czekolady ze słowem pisanym zajmuje coraz bardziej znaczące miejsce na rynku słodyczy.

Oczywiście idąc po linii najmniejszego oporu możemy kupić gotowe już słowa z czekolady, ale zdecydowanie bardziej polecam wykonanie ich własnoręcznie. Jest to nie tylko rewelacyjna zabawa, ale też przemiłe doznania smakowe i węchowe. Kto z nas nie lubi „taplać” się w czekoladzie?

Literki do złożenia czekoladowego telegramu

Własnoręczne literki na telegram

Dlaczego własnoręczne stworzenie literek się opłaca? Przede wszystkim istotnym elementem każdego prezentu, a miła wiadomość to pewnego rodzaju podarunek, jest jego personalizacja. Dzięki temu możemy nie tylko wybrać ulubiony smak i rodzaj czekolady dla wybranej osoby, ale również możemy dodać do niej jej ulubione dodatki. Tworzenie wiadomości z czekolady pozwala nam na zabawę smakami i fakturami czekolady i pozostałych składników. Mamy szeroki wybór: od czekolady białej, po gorzką zawierającą 70-90 % kakao. Możemy połączyć różne rodzaje czekolady tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizerunkową. Pozwala to na wzbogacenie słów ulubionymi dodatkami: kokosem, sezamem, kawałkami suszonych owoców, przyprawami. Tak naprawdę jeśli mamy czas i wystarczająco dużo fantazji każda literka może mieć inny smak. Jedna może być gorzka, druga słodka, a jeszcze następna kwaskowata czy ostra. Smak tych wyrazów może przełożyć się również na jakość „wypowiedzi” i spójność tego co chcemy drugiej osobie przekazać.

Kiedy chcemy dać prezent komuś bliskiemu zazwyczaj zależy nam na podarunku o wysokiej jakości. Czemu nie zawrzeć tej jakości w naszym słodkim upominku. Czekolada, którą przetopimy w wybrane słowa, powinna być z wyższej półki.

Przygotowanie takich pralinek nie wymaga zdolności kulinarnych, ani pełnego portfela. To podarunek, który możemy przygotować za niewielką cenę, a który na pewno trafi do najgłębszych części ludzkiego ciała. Do przygotowania literowych pralinek potrzebujemy formy, oczywiście czekolady i opcjonalnie dodatków, termometru z sondą (cukierniczego lub opcjonalnie do mięs), ognioodpornej miski i patelni z lekko gotującą się wodą. Prosty przepis gwarantujący powodzenie. Sedno tkwi w odpowiednim temperowaniu naszej czekolady.przygotowania do stworzenia wiadomości z czekoladowych liter

Czekolada do czekoladowego telegramu

Przepis na czekoladowe literki do telegramu

Temperowanie czekolady to jej naprzemienne podgrzewanie i schładzanie do pożądanej temperatury. Temperatura czekolady jest ściśle ustalona i pozwala na kontrolowanie krystalizacji masła kakaowego. Najważniejsze cechy takiej tabliczki po temperingu to jej odpowiednia twardość jak i połysk. Najłatwiejszym sposobem temperowania małych kawałków czekolady w domu jest jej podgrzanie do temperatury 45 stopni przy ciągłym mieszaniu. Aby utemperować 300 gram czekolady najpierw rozłam w przybliżeniu 200 gram, a następnie zetrzyj pozostałe 100 gram. Umieść połamaną czekoladę w ognioodpornej misce i postaw w naczyniu z lekko gotującą się wodą. Upewnij się, że spód miski nie jest w kontakcie z gorącą wodą. Użyj termometru, aby sprawdzić temperaturę czekolady. Kiedy temperatura sięgnie 45 stopni zdejmij czekoladę z ognia i wymieszaj ze 100 gr utartej czekolady. Mieszaj czekoladę, aż jej temperatura będzie miała 28 stopni – w przypadku czekolady ciemnej lub 26 stopni – w przypadku czekolady mlecznej lub białej. Następnie ponownie umieść miskę na naczyniu z lekko gotującą się wodą i podgrzej do 31-33 stopni – w przypadku ciemnej czekolady lub 28-29 stopni w przypadku czekolady mlecznej lub białej. Taka czekolada jest utemperowana i nadająca się do użycia.temperowanie czekolady

temperowanie czekolady 45 stopniNajmniejsza ilość czekolady jaką możesz utemperować to 300 gram. Jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle możesz przechować jej resztę aż do momentu kiedy będzie Ci potrzebna. Odpowiednia temperatura pomieszczenia, w którym będziemy temperować czekoladę to 21 stopni C. W takich warunkach najłatwiej jest uzyskać czekoladę o odpowiednim połysku i kruchości. Zwróćmy również szczególną uwagę na to, żeby nie dostała się do naszej masy woda.

Tabliczki po takim procesie temperowania są gotowe do rozlania ich w odpowiednie formy tworząc słowa, które chcemy przekazać. Miłego dnia, Kocham Cię, Wszystkiego Najlepszego – wszystko to możemy wyrazić słodkimi pralinkami. Jest to świetny pomysł również na dekorację tortów, ciast czy deserów. Dla smakoszy również polecam zabawę z czekoladowymi wyrazami jako dodatek do dań mięsnych. Takie napisy z czekolady mogą być dekoracją stołu, mogą nam posłużyć jako oznaczenie miejsc zaproszonych gości poprzez ułożenie imion z czekolady. Przy odrobinie cierpliwości i wprawy czekoladowe literki mogą nam zastąpić lub urozmaicić nawet ozdoby choinkowe. Wieszamy na świątecznych drzewkach pierniczki, suszone owoce, a czekoladowa choinka to by było coś!Czekoladowy Widelec w formie telegramu

Na zdjęciach moja propozycja pralinkowych wyrazów. Zrównoważone połączenie czekolady gorzkiej z białą. Zachęcam wszystkich do takiej czekoladowej wariacji.

1 komentarz

  1. Nie myślałam, że stworzenie takich literek z czekolady jest takie łatwe :)

    Muszę poszukać foremek na litery, bo mam ochotę stworzyć taki czekoladowy telegram dla swojego chłopaka. Zbliżają się urodziny, więc myślę, że własnoręcznie zrobiony telegram będzie mu bardzo smakować :)

Zostaw Odpowiedź